Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za mnoge auto iz snova

VIDEO: Najjača E-klasa svih vremena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ubrzo nakon predstavljanja potpuno nove E-klase, Mercedes je predstavio i top model E 63 AMG. I dok je pitoma E-klasa za mnoge automobil snova, ovaj je model, s čak 525 konjskih snaga, na toj ljestvici zasigurno postavljen još više. Jer ipak, ovo je najjača E-klasa svih vremena.

Novi se E 63 AMG od standardne E-klase razlikuje tek minimalno, ali će znalci odmah prepoznati kako je riječ o super brzoj limuzini. Ugrađen je agresivniji prednji odbojnik, dok straga dominira crni difuzor s masivnim dvostrukim ispušnim cijevima. Upravo je taj detalj nešto što nismo očekivali kod novog AMG-a. Istina, kockasti oblik ispuha prati cjelokupnu dizajnersku filozofiju ovog modela, no Mercedes se možda ipak trebao odlučiti za klasično ovalno ili okruglo rješenje.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković prema upitniku ministarstva Plenković: "92,7 posto škola izabralo je model A - nastavu u školi" Slika nije dostupna Provjereni recept Elegantna dama po provjerenom receptu

Uz specifična AMG dnevna LED  svjetla i Intelligent Light sistem, E 63 AMG ima i zatamnjene farove. To mu daje agresivniji, markantniji izgled, rekli bi pogled štemera. Očekivano, interijer djeluje mercedesovski pitomo. Uz standardnu, vrhunsku izradu, tu su tek bolja sjedala i sportski upravljač s polugicama za izmjenu brzina. Kupci u ovoj klasi jednostavno ne traže ništa više, kamoli kojekakve blještave detalje.
 

Za dvije desetinke brži od BMW-a M5

Na središnjoj je konzoli smještena upravljačka jedinica - AMG DRIVE UNIT. Njome se odabiru dinamične ili komforne postavke vozila, tri načina rada ESP sustava te set-up podvozja. Standardna oprema također uključuje presvlake od visokokvalitetne kože u tri boje, instrumentu ploču s AMG glavnim izbornikom, kromirane ulazne pragove s AMG natpisom i sportske papučice od nehrđajućeg čelika s gumenim čepićima.


I sada ono najvažnije. E 63 AMG pokreće 6,3-litreni V8 snažan 525 konja. Razvija okretni moment od 630 Nm, što je jednako onome kod modela SL 63 AMG. Izvanrednim performansama pridonosi i novi sportski AMG SPEEDSHIFT, 7–stupanjski automatski mjenjač s dvije spojke. Ima četiri režima rada i funkciju RACE START, za maksimalno ubrzanje iz mjesta. Tako će nova super E-klasa do 100 km/h ubrzati za samo 4,5 sekunde, što je za dvije desetinke brže od glavnog konkurenta – BMW-a M5. Maksimalna brzina je, pogađate, elektronski ograničena na 250 km/h.

Smanjena potrošnja goriva


Zanimljivo, kod novog E 63 AMG-a postignuta je smanjena potrošnja goriva od 12 posto, a tvornički podaci navode kako ona iznosi tek 12,6 litara na 100 kilometara.Savršeno zaustavljanje osigurano je AMG-ovim kočnim sustavom s ogromnim diskovima na svim kotačima. Oni su veličine 18 inča s gumama 255/40 sprijeda i 285/35 straga, dok se 19 inčni naplaci nalaze na popisu dodatne opreme.
 

Treba također istaknuti kako je Mercedes za ovaj model razvio potpuno novi servo upravljač koji je sada izravniji i prenosi više povratnih informacija, nužnih pri brzoj vožnji. Top model E-klase u salone stiže krajem ljeta, dok cijene zasad nisu definirane. Kasnije bi se AMG limuzini trebali pridružiti i AMG Coupe ali i AMG karavan. To će potencijalnim kupcima samo otežati slatke muke, no bilo koji odabrali, jedno je sigurno  525 konja i duboki V8 zvuk, dio su serijske opreme kod sva tri modela.

Emisiju Automotiv  pogledajte u nedjelju, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene