Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljen X1

VIDEO: Markantan, elegantan i impresivan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maske su pale. Novi X u BMW-ovoj ponudi je razotkriven. Nosi naziv X1, što nam po analogiji govori kako je riječ o najmanjem SUV-u u BMW-ovoj ponudi, a u salone diljem Europe stiže krajem listopada.

I to po napadačkoj cijeni od 27.200 eura. Gotovo na razini VW Tiguana i sličnih konkurenata, u segmentu koji je u posljednjih godinu dana doživio pravi bum. Bavarci na to jednostavno nisu mogli ostati imuni, a X1 je njihov odgovor i to, kako oni tvrde, najbolji. Dakle, sve ono što nude i ostali BMW modeli, a tu se podrazumijeva superiorna kvaliteta, vrhunski luksuz, state of the art tehnologija te, naravno - prestiž, X1 donosi u svojem, malom pakiranju. To malo znači - 455 centimetara u dužinu, 179 u širinu i 155 u visinu. Dakle, X1 je nešto veći od kompaktne serije 1, a u odnosu na većeg brata, model X3, riječ je o 12 centimetara manjoj duljini te jednako smanjenoj visini. U svijetu kompaktnih SUV-a, to je poput Sljemena i Himalaje.

Osim što djeluje dinamičnije u odnosu na X3, novi X1 s njime, dizajnerski gledano, ne dijeli gotovo ništa. X1 je pripadnik nove bavarske dizajnerske škole koju je započeo mentor – serija 7. A to znači: potpuno novi izgled prednjih farova, super veliki bubrezi i poklopac s naglašenim ispupčenjem. Markantno, elegantno, jednom riječju – impresivno! I bok automobila ostavlja isti dojam, gdje se atraktivnim doima kupeovski završetak prozora, jednako kao i stražnji kraj s dominantnim svjetlima. Gledamo li evoluciju dizajna u odnosu na X3, iako ova dva modela ne treba miješati, treba reći kako su se Bavarci vratili na pobjedničke staze. Izgled BMW-a je ponovo onakav kakav i treba biti, i sumnjamo kako će se netko naći s prigovorom, kakvih je bilo neizmjerno mnogo za vrijeme ere Chrisa Banglea.

Verzija i sa samo stražnjim pogonom

Zanimljivo, i X1 i X3 su nastali na platformi serije 3. I oba koriste BMW-ov vrhunski X-drive pogon koji preko mjenjača s elektroničkim kvačilom snagu motora usmjerava na onu osovinu koja ima bolji kontakt s podlogom. No, Bavarci su se pobrinuli i za jednu malu senzaciju. Naime, X1 će biti njihov prvi SUV u ponudi koji će se nuditi i u verziji samo sa stražnjim pogonom. Zvuči zanimljivo – SUV za driftanje. Jedva čekamo! Ti će modeli nositi oznaku sDrive, za razliku od onih s 4x4 pogonom i oznakom xDrive. U ponudi će biti više vrhunskih motora, a na početku će kupci moći birati između dva dizelaša od 177 i 204 konja te top benzinca snage 258 konja. Kasnije stižu i slabije izvedbe sa 143 konjske snage. Start-stop tehnologija polako postaje najnormalnija stvar u BMW-u, a navodno je i iDrive sustav postao posve logičan i lagan za korištenje. Da, i kabina je prava vozačka. Sportski, u punom smislu te riječi.

BMW je novim mini SUV-om ponajviše iznenadio konkurenciju koja je mislila kako Bavarci neće ulaziti u taj main-stream segment. No, čini se kako su u Muenchenu dobro planirali te bi s najavljenom cijenom X1 mogao izazvati pravu pomutnju među rivalima.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene