Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švedskog proizvođača automobila Volvo Cars američki Ford prodao je u nedjelju kineskom Geelyju za 1,8 milijarda dolara, priopćila su ta trojica proizvođača nakon potpisivanja ugovora u Švedskoj.


Vrijednost ove transakcije penje se na 1,8 milijarda dolara (1,3 milijarda eura), dodao je financijski direktor Forda Lewis Booth na tiskovnoj konferenciji nakon potpisivanja ugovora u sjedištu Volva za Švedsku u Goeteborgu. Istaknuo je da je riječ o 'konačnom ugovoru'. 'Mogu potvrditi da je konačni ugovor o prodaji Volva Geelyju potpisan u 14.40 sati', rekao je nešto ranije Per-Aake Froeberg, glasnogovornik Volvo Automobilea.

Vezani članci Slika nije dostupna Detroitska 'Velika trojka' objavila solidan rast prodaje auta Slika nije dostupna Ford na prvom mjestu, Toyoti prodaja pala za 9 posto

'Potpisali su ga predsjednik Geelyja Li Shufu i financijski direktor Forda Lewis Booth', dodao je, ne navodeći druge pojedinosti, u očekivanju tiskovne konferencije čelnika triju proizvođača automobila planirane nešto poslije.

Volvo Automobile, najveći švedski proizvođač automobila, ispred svog manjeg konkurenta Saaba, odvojio se 1999. od bivše matične kuće Volvo AB, kada je prodan Fordu za 6,4 milijarde dolara, za više nego četverostruku cijenu od 1,8 milijarda dolara po kojoj ga je ta američka tvrtka prodala Geelyju, po podacima koje je objavilo više gospodarskih listova, među kojima i Financial Times. (Hina)