Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neočekivano

Luca di Montezemolo napušta Ferrari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premda je donedavno to izgledalo nezamislivim, legendarni biznismen ipak napušta tvrtku u kojoj je još 1973. postao pomoćnik Enza Ferrarija. No, otpremnina od 27 mil. eura ne zvuči loše.

Kako se u medijima sve češće spominjalo proteklih dana, Luca Cordero di Montezemolo napušta Ferrari, odnosno Grupu Fiat. Rezultat je to nesporazuma do kojih je došlo između di Montezemola, predsjednika Ferrarija i Sergia Marchionnea, izvršnog direktora Fiat Chryslera. Potsjetimo se, Fiat je u 90-postotnom vlasništvu Ferrarija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KLASIK Ferrari, Monaco i Schumacher u istoj rečenici – moderna umjetnost na prodaju! Slika nije dostupna INSIDER Automobilske predrasude - što ljudi misle o vama ako vozite BMW, Fiat ili Hondu?

Koliko je poznato, glavni razlog ovog donedavno gotovo nezamislivog poteza je sukob di Montezemola i Marchionnea oko budućnosti marke Ferrari. Di Montezemolo je, naime, smatrao da proizvodnja mora ostati ograničena (na oko 7.000 automobila godišnje) te da Ferrari treba zadržati autonomni status kako bi se održao image ekskluzivnosti ove marke. S druge strane, Ferrari je ključni dio Marchionneovog plana kojim bi se proširio upliv Fiata u kategoriji luksuznih automobila. Dakako, Ferrari je ovdje glavni takmac Lamborghinija, koji je u vlasništvu Grupe Volkswagen.

Ipak, izgleda da će Luca di Montezemolo solidno naplatiti svoj odlazak iz talijanske megatvrtke. Naime, objavljeno je kako će dobiti otpremninu u iznosu od 26,96 milijuna Eura. Od tog iznosa, di Montezemolu će do 31. siječnja 2015. biti isplaćeno 13,25 mil. Eura isključivo kako se do ožujka 2017. ne bi uključio u poslovne aktivnosti koje konkuriraju Fiatu. Preostalih 13,71 mil. Eura (što je ekvivalent njegovih 5 godišnjih plaća na poziciji šefa Ferrarija) di Montezemolu će biti isplaćeno tijekom sljedećih 20 godina.

Najavljeno je kako će 67-godišnji Luca Cordero di Montezemolo napustiti Ferrari 13. listopada. Više pročitajte na Autonet.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene