Donald Trump, prvi čovjek najveće svjetske sile, u bolnici se liječi od koronavirusa. Zaražen je usred utrke za drugi mandat predsjednika SAD-a. Profesor Goran Bandov objasnio je što njegova bolest znači za predsjedničke izbora.

Galerija


Liječnici Donalda Trumpa kazali su da je predsjedniku zaraženom koronavirusom bolje. Da je pozitivan na COVID-19 Trump je otkrio usred kampanje za predsjedničke izbore u studenom.

Vezani članci Prazan noćni klub Nema klubova, ali tuluma ipak ima: Doznajemo kako izgleda "hotelski Zoom" party u doba korone Predsjednički izbori u SAD-u u tijeku - 2 Svjetski lideri ne znaju kada čestitati pobjedniku izbora u SAD-u - zbog dopisnih glasova o rezultatima bi mogao odlučivati i Vrhovni sud!

Profesor sa zagrebačkog Sveučilišta Goran Bandov objasnio Trumpovo oboljenje može značiti za američke izbore.

''COVID-19 se nametnuo kao izrazito bitna tema američkih izbora i mislim da ju ovaj novi moment stavlja kao prioritet pred svim drugim temama koje će možda događati. Mislim da će ta tema biti ključna za odluku svih birača kojem će se kandidatu prikloniti'', smatra Bandov.

Mogu li se izbori - odgoditi?

Postavlja se i pitanje može li doći do odgode izbora. ''To je vrlo teško zamisliti. Odgoda bi bila potpuno nezamisliva jer američki sustav predviđa što bi se dogodilo kad bi jedan od kandidata otišao. Njihova bi tijela, ili Demokratski nacionalni komitet ili Republikanski, imala novog kandidata'', objašnjava profesor i dodaje da je Trump ''jedina zvijezda Republikanske stranke''.

''Kada bi sad trebao netko drugi 'uletiti' umjesto njega, nisam siguran kako bi to izgledalo niti da on može više uopće zaigrati na ovim izborima'', kaže profesor.

Kada je riječ o američkom pristupu pandemiji, Bandov ističe da je Trump ignorirao epidemiološke mjere.

''Bitno je da je svog protukandidata na neki način i direktno ismijavao jer se Joe Biden čvrsto držao mjera. Kod Bidena treba reći da je došlo do promjena. Na početku nije imao skupove osobnog kontakta. Počeo je s tim skupovima kad su mu čelnici rekli: 'Ti si nedovoljno poznat, moraš početi raditi skupove''', ističe Bandov. Dodaje i da se Bidenovi skupovi uvelike razlikuju od Trumpovih koji organizira skupove za veliku publiku.

Trump bi mogao i profitirati

''Čini mi se da je ključna bila zadnja nominacija potencijalne sutkinje za Vrhovni sud kada je svim gostima prije same nominacije mjerena temperatura i onda su svi skinuli maske i sjedili jedni pored drugih'', podsjeća.

Na pitanje je li novonastala situacija vjetar u leđa Joeu Bidenu, Bandov kaže da to ovisi o zdravstvenom stanju predsjednika Trumpa.

''Ako bi predsjednik Trump završio s lakšim simptomima on bi mogao profitirati u ovoj priči i reći: 'Kao što vidite, bilo je onako kako sam cijelo govorio'. Treba reći da samo 35 posto ljudi u SAD-u uopće podupire njegovu borbu protiv koronavirusa'', objašnjava profesor sa Sveučilišta u Zagrebu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr