Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZBORNA DRAMA SE NASTAVLJA

Biden blizu preokreta u jednoj ključnoj državi, Trumpova se prednost sve brže topi i u Pennsylvaniji

Privremeni rezultati predsjedničkih izbora u SAD-u
Privremeni rezultati predsjedničkih izbora u SAD-u DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Privremeni rezultati predsjedničkih izbora u SAD-u Privremeni rezultati predsjedničkih izbora u SAD-u Foto: DNEVNIK.hr +0 Donald Trump obraća se javnosti Galerija 1/2 >>
Tijesna utrka za predsjednika SAD-a i dalje traje, prebrojavaju se glasovi u nekoliko ključnih država. U četvrtak su se oglasili i Joe Biden te, prvi put nakon izborne noći, Donald Trump.

* Za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova; Biden zasad ima 253, a Trump 213

* Biden je povećao prednost u Nevadi, jednoj od ključnih država, a Trumpu se sasvim približio i u Georgiji

* Trump se oglasio iz Bijele kuće i poručio kako demokrati pokušavaju ukrasti izbore

Tijek izbora u SAD-u pratite u nastavku:

5:56 Pennsylvania i dalje klizi prema Bidenu - po netom pristiglim podacima razlika u Trumpovu korist iznosi tek 23.953 glasa.

5:20 Ovo je trenutačno stanje u pet bitnih država:

Pennsylvania (20 elektorskih glasova): Trump +0,4 %, +26,319 glasova

Georgia (16 elektorskih glasova): Trump i Biden su u postocima izjednačeni, razlika u Trumpovu korist je 1805 glasova

Nevada (6 elektorskih glasova): Biden +0,9 %, +11,438 glasova

Arizona (11 elektorskih glasova): Biden +1,6 %, +46,667 glasova

Sj. Karolina (15 elektorskih glasova): Trump +1,4 %, +76,737 glasova

5:07 U Sjedinjenim Državama u četvrtak je zabilježeno 120.276 novih slučajeva zaraze koronavirusom što je rekordan broj dnevno novozaraženih drugi dan zaredom, izvijestio je Reuters pozivajući se vlastite izračune.

5:05 Sve više republikanaca javno kritizira Trumpa zbog govora u kojem je nekoliko puta istaknuo da je on pobjednik izbora te da demokrati pokušavaju ukrasti izbore. Među njima je i republikanski guverner Arizone Doug Ducey.

U Georgiji treba obraditi još oko 14 tisuća glasova. Razlika se u toj državi malo povećala u Trumpovu korist pa sada ima 1805 glasova prednosti pred Bidenom.

4:45 Dramatičan pad Trumpove prednosti u Pennsylvaniji, prema posljednjim podacima ona sada iznosi 26.319 glasova. U Arizoni je razlika 46.667 u Bidenovu korist, kao i u Nevadi (11.438). Ako Biden uspije osvojiti Pennsylvaniju, utrka za  predsjednika bit će praktički riješena.

4:31 Najmanje tri okruga u Georgiji privremeno su obustavila brojenje glasova, nastavit će u petak ujutro. Biden trenutačno u toj državi zaostaje 1775 glasova za Trumpom.

U Pennsylvaniji se razlika i dalje smanjuje, sada Trump ima 36.572 glasa prednosti.

4:28 Iz Bidenova tima rekli su za CNN kao smatraju da je samo pitanje vremena kad će biti proglašena njegova pobjeda. "Uvjereni smo da ćemo prijeći 270", rekao je član Bidenova tima u noći s četvrtka na petak po našem vremenu.

4:16 Nastavlja se osipanje Trumpove prednosti - sada je u Pennsylvaniji razlika između njega i Bidena pala na 41.305 glasova.

4:05 Nevjerojatnih 1797 glasova dijeli Bidena od toga da preuzme vodstvo u Georgiji. Toliko, naime, po posljednjim podacima iznosi razlika između Bidena i Trumpa u toj državi.

3:42 U Pennsylvaniji Trump trenutačno ima samo 42.142 glasa prednosti pred Bidenom i ta se razlika nastavlja topiti.

3:34 Za Bidena je dosad glasalo 73,6 milijuna Amerikanaca, a za Trumpa 69,6 milijuna. Razlika između Trumpa i Bidena u Georgiji je sada samo 1902 glasa.

3:11 Trumpova prednost u Pennsylvaniji nastavlja se smanjivati, sada iznosi 48.854 glasa.

3:03 Bidenova prednost u Arizoni se smanjila i sada iznosi 46.257 glasova, pokazuju novi rezultati. No smanjila se i prednost Donalda Trumpa u Georgiji, sada iznosi tek 2497 glasova. U toj državi treba prebrojiti još oko 18 tisuća glasova.

2:54 Trumpova prednost u Pennsylvaniji i dalje se topi, sada iznosi tek nešto više od 50 tisuća glasova. Očekuju se novi rezultati iz Arizone.

2:26 Stižu novi rezultati iz Pennsylvanije. Trumpova prednost i dalje se smanjuje, sada ima 53.221 glas prednosti, javlja CNN. No prebrojavanje se usporilo jer strojevi nisu mogli sve listiće prebrojiti automatski, već se mora brojiti ručno. 

2:23 Biden je ponovno tvitao: "Zadržite vjeru, ljudi."

2:08 Trenutačno stanje u ključnim državama:

Arizona - Biden je u prednosti od 56.547 glasova. Ova država donosi 11 elektorskih glasova. Budući da je Biden u prednosti, neki su mediji te elektorske glasove već pripisali Bidenu, što bi značilo da mu nedostaje samo šest elektorskih glasova do cilja, ali glasanje još nije okončano pa CNN Bidenu daje ukupno 253 elektorska glasa. 

Pennsylvania - Trumpova prednost istopila se i sada iznosi 63.725 glasova. Ova država nosi čak 20 elektorskih glasova i ključna je za Trumpov ostanak u utrci. Još treba prebrojiti oko 250 tisuća glasova.

Georgia - Trump je u prednosti za samo 3486 glasova, a ako pobijedi, uzet će 16 elektorskih glasova.

Nevada - nove podatke objavit će tijekom petka, a donosi ukupno šest elektorskih glasova. Trenutačno je Biden u vodstvu.

1:58 Nakon Trumpova obraćanja, na Twitteru se oglasio i Joe Biden te poručio: "Nitko nam neće oduzeti našu demokraciju. Ni sada, ni ikad. Amerika je predaleko došla, borila se u previše bitaka i pretrpjela previše da bi se to moglo dogoditi." 

1:45 Razlika između Trumpa i Bidena u Pennsylvaniji je smanjena na samo 64.000 glasova. Ako Biden preokrene, preuzet će vodstvo i osvojiti više od potrebnih 270 elektorskih glasova.

1:20 Tri su velike američke TV kuće - ABC, MSNBC i CBS - prekinule Trumpovo obraćanje odmah nakon početka, čim je kazao da je on pobjednik izbora. 

01:12 Nevada će prve sljedeće rezultate objaviti u petak popodne (po našem vremenu), a iz Georgije su poručili da im je prioritet točnost, a ne brzina. Trump je u toj državi imao znatnu prednost, no ona se sada istopila - sada manje od 4000 glasova dijeli Trumpa i Bidena. Čekaju se i rezultati u Pennsylvaniji, koja nosi 20 elektorskih glasova. 

00:46 "Želim obavijestiti američku javnost, ako brojimo legalne glasove, ja sigurno pobjeđujem. Već sam pobijedio u mnogim državama", rekao je Trump.

Američki predsjednik rekao je da su zadržali većinu u Senatu.

"Nismo izgubili nijedno mjesto, a dobili smo mnoga, izabrano je mnogo žena republikanki", rekao je Trump. 

Poručio je kako su predizborne ankete bile laž kojima je cilj bio da republikanski glasači ostanu doma.

Privremeni rezultati predsjedničkih izbora u SAD-u Donald Trump obraća se javnosti (Foto: DNEVNIK.hr)

Ponovno je govorio o navodnim prevarama u izbornom sustavu.

"Već sam govorio kako je dopisno glasanje prevara. Pobijedio sam u Georgiji tijekom izborne noći, a sad će broj mojih glasova pasti. Prestali su brojati na nekoliko sati i puno toga se dogodilo. Izborni proces u Georgiji vode demokrati. Danas ćemo pobijediti u Arizoni", najavio je. 

Kazao je kako je već dugo prisutan u javnom životu, ali nikad nije dobio ovoliko podrške ljudi.

"Pokušavaju ukrasti izbore. Detroit i Philadelphija trenutačno su najkorumpiranija mjesta u našoj zemlji. Ne žele da ih itko nadgleda dok broje glasove. Ako je sve čisto, time bi se trebali ponositi. Očito je da nas žele prevariti. U Philadelphiji su na prozore stavili papire kako se ne bi vidjelo što se događa unutra. U Georgiji su glasovi dolazili i nakon izbornog dana. Demokrati su znali da ne mogu dobiti izbore i zato su poslali na tisuće neverificiranih glasova poštom", rekao je.

Trump smatra kako bi sve moglo završiti na najvišem sudu u zemlji.

"Rekao sam da će dopisno glasanje biti katastrofa. Ne smijemo se osramotiti, ne zbog mene ili Bidena, nego zbog svih nas", kazao je Trump.

00:15 Očekuje se obraćanje Donalda Trumpa. Joe Biden je uoči Trumpove presice objavio na Twitteru da ljude nitko neće ušutkati i maltretirati.

23:28 Državna tajnica Pennsylvanije Kathy Boockvar rekla je
u obraćanju javnosti da se ozbiljno pristupa brojenju glasačkih listića. Dodala je i da će svi glasački listići biti izbrojeni do petka.

 ''Vrlo je tijesno u Pennsylvaniji, to vam mogu reći'', otkrila je. Dodala je da su svi dosad izbrojeni glasački listići stigli prije završetka glasanja u SAD-u. Na pitanje o nevažećim listićima, Boockvar je odgovorila da ih je puno manje nego što su očekivali.

23:07 Trumpova kampanja podnijela je je još jednu tužbu, a ovoga puta protiv izbornih dužnosnika Philadelphije zbog navodnog kršenja zakona blokiranjem promatranja glasačkih listića u gradu.

23:05 Državna tajnica Arizone Katie Hobbs rekla je da imaju otprilike između 400.000 i 450.000 neizbrojenih glasačkih listića u cijeloj državi, a nešto manje od 300.000 ih je u okrugu Maricopa, najvećem okrugu u državi.

Privremeni rezultati predsjedničkih izbora u SAD-u Privremeni rezultati predsjedničkih izbora u SAD-u (Foto: DNEVNIK.hr)

23:00 CNN je objavio najnovije podatke trenutnog stanja u državama koje bi mogle biti ključne.

Trenutačno stanje u ključnim državama u 23 sata:

Nevada (šest elektorskih glasova): Biden vodi s 49,4 posto glasova, odnosno 604.251 glas. Trump je osvojio 592.813 glasova, odnosno 48,5 posto.

Arizona (11 elektorskih glasova): Biden vodi s 50,5 posto glasova, točnije 1.471.024 glasa. Trump ima 48,1 posto, odnosno 1.403.118 glasova.

Pennsylvania (20 elektorskih glasova): Trump vodi s 50,1 posto glasova, odnosno 3.247.802 glasa. Biden je osvojio 48,7 posto, odnosno 3.157.240 glasova. 

Georgia (16 elektorskih glasova): Trump vodi s 49,5 posto glasova, odnosno 2.439.678 glasa. Biden ima 49,3 posto osvojenih glasova, točnije 2.430.153 glasova.

Zasad je Joe Biden osvojio 253 elektorska glasa, a Donald Trump 213 od ukupno 270 potrebnih za pobjedu na izborima.

22:22 Joe Biden kratko se obratio javnosti. ''U SAD-u je glas svetinja i nitko osim birača ne bira predsjednika. Svaki glas se mora brojiti!'', poručio je.

''Senatorica i ja se dobro osjećamo u vezi s našom trenutačnom pozicijom. Nemamo sumnje da ćemo, nakon što se završi brojenje glasova, senatorica Harris i ja biti proglašeni pobjednicima. Zato pozivam sve da ostanu mirni, svi ostanite mirni. Proces funkcionira. Brojenje se kompletira i uskoro ćemo sve znati. Hvala vam svima na strpljivosti, ali sada moramo dalje brojiti glasove. Neka vas Bog sve blagoslovi'', rekao je Biden i napustio pozornicu.

21:40 Iz države Georgije otkrili su koliko je još glasačkih listića ostalo za  brojenje. ''Ovo se može promijeniti dok prijeđem ulicu. Preostalo je još 47.277 listića koje još treba izbrojiti”, rekao je dužnosnik George Sterling.  

21:37 Državna tajnica Pennsylvanije Kathy Boockvar kazala je da vjeruje da kasno pristigli glasački listići, koji su predmet sudskih tužbi i koje bi sudovi možda mogli poništiti, vjerojatno neće odlučiti o ishodu izbora

"Prema onome što do sada pratimo, okruzi izvješćuju od onih manjih s nula listića do većih s oko 500 glasačkih listića primljenih dan nakon dana izbora", rekla je Boockvar za CNN.

''Znate, to zapravo nije toliko puno. Pa ako nisu rezultati jako blizu, ne mislim da će biti ključni. U međuvremenu, brojimo svaki listić", rekla je.

20:58 CNN je objavio trenutačno stanje za države koje bi mogle biti ključne za odabir novog predsjednika SAD-a.

Trenutačno stanje u ključnim državama u 21 sat:

Nevada (šest elektorskih glasova): Biden vodi s 49,4 posto glasova, odnosno 604.251 glas. Trump je osvojio 592.813 glasova, odnosno 48,5 posto.

Arizona (11 elektorskih glasova): Biden vodi s 50,5 posto glasova, točnije 1.470.560 glasova. Trump ima 48.1 posto, odnosno 1.402.431 glas.

Pennsylvania (20 elektorskih glasova): Trump vodi s 50,2 posto glasova, odnosno 3.236.132 glasa. Biden je osvojio 48,5 posto, odnosno 3.127.530 glasova.

Georgia (16 elektorskih glasova): Trump vodi s 49,5 posto glasova, odnosno 2.436.443 glasa. Biden ima 49,2 posto osvojenih glasova, točnije 2.423.608 glasova.

Joe Biden zasad ima osvojena ukupno 253 elektorska glasa, a Donald Trump 213. Potrebno je 270 za pobjedu na izborima.

20:04 Službenik Joe Gloria, iz okruga Clark u Nevadi, objavio je da se očekuje da će tijekom subote ili nedjelje svi listići za taj okrug biti spremni do nedjelje.

''Nadamo se da će glavnina naših glasačkih listića biti spremna do subote ili nedjelje. I opet, do 12. studenog dovršit ćemo sve one glasačke listiće koji su iznimka", rekao je. Inače, u okrugu Clark smješten je Las Vegas.

20:00 Državna tajnica Pennsylvanije Kathy Boockvar rekla je za CNN da bi rezultati za tu državu mogli biti poznati do kraja dana.

Rekla je da imaju još otprilike 550.000 glasova koje treba prebrojiti. ''Čini se da ćemo veliku većinu imati do kraja dana'', rekla je. 

19:58 Sudac države Michigan odbacio je tužbu Trumpove kampanje da se u toj zemlji zaustavi brojenje glasova.  

19:51 Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović komentirala je tijesnu utrku za predsjednika SAD-a.

''Od ovih izbora ne očekujem scenarij iz 2000. godine, to su bili Bush i Al Gore, kada je jedan okrug odlučivao o izborima i to je na kraju prekinuo Vrhovni sud'', rekla je i dodala da očekuje još ''dosta nereda i kaosa ako jedan od kandidata unutar 48 sati ne dosegne 270 elektorskih glasova''. 

''Trump je jako pogriješio što je demonizirao dopisno glasanje uoči izbora. Zaboravio je da su upravo ti glasovi bili presudni za njega na proteklim izborima'', zaključila je. 

Detaljnu analizu Ivane Petrović pogledajte u videu ispod.

19:49 Profesorica sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Marijana Grbeša Zenzerović analizirala je američke izbore za Dnevnik Nove TV. Istaknula je da Donald Trump još uvijek nije otpisan jer utakmica nije gotova, a objasnila je i zašto će je ovo povijesna kampanja. Više o tome doznajte ovdje.

19:06 Još otprilike 50.400 glasačkih listića treba prebrojiti u Georgiji, rekao je državni tajnik Brad Raffensperger.

18:47 Bidenova voditeljica kampanje Jen O’Malley Dillon pozvala je na strpljenje dok se rezultati i dalje filtriraju, rekavši da će se, iako će priča za Bidena biti "vrlo pozitivna", brojenje i dalje odvijati i da će trebati vremena, prenosi CNN.

Rekla je da vjeruje da će se brojenje nastaviti tijekom dana i sutra.

"I mi smo jednako uvjereni da ćemo moći gledati odbrojavanje tijekom dana i sutra kako bismo finalizirali ove posljednje države koje će nas dovesti do 270", rekla je Dillon.

18:35 Odbijena je žalba Trumpove kampanje koju su uložili na brojenje glasova u Georgiji. Tužbu su podigli jer, smatraju, brojači manipuliraju glasovima. Sud je njihovu žalbu odbio

18:33 Trump je objavio još jedan tvit. ''Zaustavite prevaru!'' napisao je.

18:30 Okrug Allegheny u državi Pennsylvaniji do petka neće brojiti preostale glasačke listiće zbog sudskog sporazuma oko 29.000 spornih glasačkih listića, objavila je predsjednica županijskog vijeća Bethany Hallam.

18:14 Joe Biden u Nevadi ima oko 12.000 glasova više i povećao je prednost pred Donaldom Trumpom.

18:05 Čekaju se novi podaci o glasovima u Nevadi, o kojoj ovisi šest elektorskih glasova. To je jedna od ključnih država.

17:53 Trump se ponovno oglasio na Twitteru. Kaže da će pobijediti i da je dobio pravnu bitku u Pennsylvaniji.

"Sve Bidenove nedavne tvrdnje će se legalno provjeriti zbog prevare s glasovima i izborima. Puno je dokaza za to - samo provjerite medije! MI ĆEMO POBIJEDITI! Amerika je prva!" stoji u objavi na Twitteru.

 

17:41 Trumpov stožer kaže da su im prijavljene brojne nepravilnosti, da su dobili i dojave kako su "glasali" mrtvi i ljudi koji su se odselili iz okruga Nevada. Zbog toga od suca traže da zaustavi prebrojavanje nevažećih glasačkih listića.

Na pitanja novinara nisu htjeli odgovarati uz obrazloženje: "Vi ste ovdje da upijate informacije."

17:23 I Trumpov stožer uvjeren je u pobjedu u Pennsylvaniji.

"Naši podaci kažu nam da vodimo za više od 200.000 glasova", rekao je Trumpov voditelj kampanje Bill Stepien, prenosi CNN.

16:58 Javnosti se obraća izborni stožer Joea Bidena.

U Bidenovu stožeru uvjereni su u pobjedu u Pennsylvaniji, a vjeruju i kako će u Arizoni biti uspješni.

16:50 Dužnosnik iz Georgije na konferenciji za novinare kazao je kako treba prebrojiti još oko 60.000 glasova.

"Brzo je odlično, ali više cijenimo točnost. Točnost je kamen temeljac kojemu će ljudi vjerovati kada se radi o rezultatu izbora", poručili su iz Georgije i dodali da će se brojiti i tijekom noći ako bude potrebno.

16:45 Donald Trump je na Twitteru objavio kako se nijedan glas koji pristigne nakon izbornog dana neće brojiti, no uz njegov tvit stoji službeno upozorenje društvene mreže da sadržaj te objave može navoditi na pogrešne informacije.

16:40 Okruzi vode izbore, neki imaju više resursa, neki manje pa im treba vremena da prebroje glasove, rečeno je na konferenciji za novinare u Georgiji.

16:03 CNN je objavio kada će se lokalni dužnosnici iz tri ključne države obratiti s novim podacima:

Georgia - 16:30 po hrvatskom vremenu. Trenutno postoji oko 33.000 glasova razlike između Trumpa i Bidena, a preostalo je prebrojiti oko 90.000 glasova.

Nevada - 18:00 po hrvatskom vremenu. Biden u Nevadi ima prednost od oko 8000 glasova.

Arizona - 3:00 ujutro po hrvatskom vremenu. Ostalo je 275.000 glasova za prebrojiti.

15:17 Prema posljednjim podacima, Georgia ima još 50.000 glasova koje trebaju prebrojiti, objavio je CNN. Oni bi oko 16:30 trebali dati više podataka o rezultatima u toj državi.

15:12 Iz Trumpova izbornog stožera najavili su da će u 17:30 po našem vremenu imati "veliku objavu" u Las Vegasu u Nevadi. 

Fox News javlja kako Trump planira tužiti Nevadu zbog 10.000 glasova ljudi koji su se odselili iz te države, a glasali su tamo.

Prema trenutačnim podacima AP-a, u Nevadi je trenutačno neizvjesna situacija: Joe Biden ima blagu prednost s 49,3 posto elektorskih glasova, a Donald Trump 48,7 posto. Nevada nosi šest elektorskih glasova.

14:43 Joe Biden na Twitteru je objavio kako "svaki glas mora bii prebrojen". Donald Trump napisao je: "Zaustavite prebrojavanje!"

 

14:40 U Pennsylvaniji, u okrugu Philadelphia ostalo je za prebrojavanje još 140.000 glasova koji su pristigli poštom, a u okrugu Bucks još 28.000, javlja CNN.

14:00 Skupina međunarodnih promatrača izbora rekla je kako nema temelja u Trumpovim pritužbama na regularnost izbora. Kažu i da takve tvrdnje potkopavaju povjerenje u demokratske institucije. 

13:50 CNN piše kako je u Georgiji ostalo 90.000 glasova koje treba prebrojiti. Između Bidena i Trumpa tamo je trenutačno oko 33.000 glasova razlike. Novi rezultati znat će se oko 16:30 po našem vremenu. 

Broje se glasovi i u okrugu Clark, u Nevadi. Razlika između dvaju kandidata u toj je državi samo 8000 glasova. I ti se glasovi očekuju poslijepodne.

Noćas bi trebali stići rezultati i za Arizonu, odnosno okrug Maricopa.

12:15 Biden je smanjio zaostatak za Trumpom u Georgiji, prema posljednjim podacima.

10:05 Na društvenim mrežama pojavile su se snimke koje pokazuju naoružane policajce koji čuvaju glasačko mjesto u okrugu Maricopa, u kojem se još broje glasovi. Zgradu su okružili Trumpovi pristaše. Neki od njih su naoružani pa su djelatnici morali zvati policiju. No brojenje glasova nije stalo.

8:59 Bitka za Arizonu još traje. Prema najnovijim podacima, Bidenova prednost u toj državi spala je na 10.000 glasova razlike. Čekaju se rezultati okruga Maricopa. Na prošlim izborima tamo je pobijedio Donald Trump.  Ta država, dakle, još "visi". 

8:10 Guverner Pennsylvanije Tom Wolf Trumpove pokušaje da se zaustavi brojenje glasova proglasio je "jednostavno pogrešnim".

7:35 U Pennsylvaniji je prebrojeno 71 posto dopisnih glasova. Preostalo je 763.000 glasova. Očekuju se rezultati okruga Philadelphia. Oni bi mogli prevagnuti.

7:47 Neovisno o političkim sklonostima Amerikanci su u izbornoj noći bili jedinstveni - pod stresom su konzumirali iznadprosječne količine hrane, pića i marihuane čekajući ishod američkih predsjedničkih izbora. S odmicanjem izborne noći naglo je porasla dostava hrane i pića te prodaja alkohola i trave.

Dostavna tvrtka za alkohol Drizly izvijestila je da je u odnosu na prethodna četiri utorka potražnja porasla 68 posto. U glavnom gradu Washingtonu skočila je čak 133 posto, u New Yorku 110 posto. Nešto umjereniji bili su potrošači u Los Angelesu - porast potražnje od tek 35 posto.

7:30 Dok CNN još piše kako je omjer elektorskih glasova 253:213, Fox javlja da Biden ima 264 glasa. U tom slučaju, još ga šest glasova dijeli od Bijele kuće. Trump ih ima 214. 

7:23 Australska kladionica Sportsbet u četvrtak je objavila da je već isplatila oko 16,5 milijuna dolara onima koji su se na američkim predsjedničkim izborima kladili na demokrata Joea Bidena

6:55 Guardian piše kako su se u okrugu Maricopa u Arizoni oko biračkog mjesta nagurali Trumpovi pristaše. Nosili su natpise, a neki od njih bili su naoružani. CNN navodi kako će glasovi iz tog okruga malo kasniti, ali ne zbog prosvjeda, nego zato što se podaci još unose.

6:50 Država Georgia ima još samo 90.000 glasova koje treba prebrojiti. Tamo Trump osvaja 49,6 posto a Biden 49,1 posto. Država nosi 16 elektorskih glasova. 

U Nevadi, koja nosi šest glasova, Biden ima 49,3 posto, a Trump 48,7 posto. 

6:40 Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobjednika, trebali bi biti poznati u poslijepodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Georgije i Arizone.

Pročitajte i ovo Privremeni rezultati predsjedničkih izbora u SAD-u Neviđeno tijesna utrka Što Trumpu treba za novi mandat? Biden zasad drži vodstvo, ali Trump još ima šanse

Pročitajte i ovo Jadranka Kosor o američkim izborima - 3 primio ju je 2010. Jadranka Kosor o američkim izborima i susretu s Joeom Bidenom: "Rekao je da se javim ako zatrebam bilo kakvu pomoć"

6:30 Joe Biden sinoć je po našem vremenu pobijedio u Michiganu i Wisconsinu, čime se popeo na 253 elektorska glasa. Za konačnu pobjedu stoga će mu biti dovoljna samo Pennsylvania, u kojoj je njegov zaostatak za Trumpom sve manji, ali i osvajanje bilo koje dvije preostale države, uz iznimku Aljaske.

To znači da će Biden vjerojatno postati sljedećim predsjednikom SAD-a jer vodi u Nevadi i Arizoni, a vjeruje se da će to vodstvo rasti jer neprebrojene glasove čine listići poslani poštom i očekuje se da će oni ići u korist Bidenu.

On je jučer održao govor u kojemu je rekao da očekuje pobjedu i da planira biti predsjednik svih Amerikanaca.

"Moji prijatelji, ja sam siguran da ćemo pobijediti, ali ovo neće biti samo naša pobjeda. Ovo će biti pobjeda svih Amerikanaca. Neće biti plavih i crvenih država. Bit će samo Sjedinjene Američke Države", zaključio je Biden na kraju govora.

S druge strane, Donald Trump je najavio da kreće u pravnu bitku zbog toga što je u ključnim državama tijekom jučerašnjeg dana izgubio velika vodstva. Američki je predsjednik na Twitteru napisao da "glasove za Bidena pronalaze posvuda".

"U Pennsylvaniji, Wisconsinu i Michiganu. To je tako loše za našu zemlju!" požalio se Trump nakon što je Biden povećao prednost u tim državama.

Što se sve zbivalo tijekom jučerašnjeg turbulentnog dana u SAD-u, možete pogledati OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene