Marijana Grbeša Zenzerović
Marijana Grbeša Zenzerović Foto: DNEVNIK.hr

Tijesnu izbornu utrku Joea Bidena i Donalda Trumpa prati i profesorica sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Marijanom Grbešom Zenzerović koja je izbore analizirala za Dnevnik Nove TV. S njom je razgovarala reporterka Ivana Brkić Tomljenović.


U SAD-u se nastavlja izborna drama dok se broje glasovi Amerikanaca koji biraju predsjednika između Donalda Trumpa i Joe Bidena.

Američke izbore analizira profesorica s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Marijana Grbeša Zenzerović kaže da, kako stvari stoje, realno je da Biden osvoji Arizonu i Nevadu i pobjedi.

''Međutim, još nije gotovo. Trump uopće nije otpisan. Dok se svi glasovi ne prebroje teško je reći. Treba naglasiti da Trump treba dobiti Pennsylvaniju, koja je država u kojoj još ima najviše glasova za prebrojati'', objašnjava Grbeša Zenzerović.

Jedan opstruira, drugi šalje jasnu poruku

Komentirala je i poruke predsjedničkih kandidata na društvenim mrežama. Kaže da, s jedne strane, Trump pokazuje nervozu.

''Oni su od početka pokušali opstruirati stvar s poštanskim glasovima i pokušali pokazati da se radi o nečemu što nije regularno, što nije točno. Stvaraju percepciju da bi kasnije mogli pravno pokušati osporiti rezultate, što rade već sada jer je u nekim državama već blokirano prebrojavanje listića'', ističe profesorica.

''S druge strane, Biden šalje jasnu poruku da sve glasove treba prebrojati jer je to ispravno, ali i da bi umirio ljude jer su se uznemirili da njihov glas neće biti uvažen. Uvukao se strah u ljude jer je jako puno poštanskih glasova'', objašnjava Grbeša Zenzerović. ''Utakmica nije gotova'', dodala je.

Rekordan broj glasova

Ističe i da će, bez obzira tko pobijedio na izborima, Biden ostati upamćen i po rekordnom broju glasova na ijednim izborima dosad.

''To nam govori da su Amerikanci ove izbore shvatili kao izbore na kojima su ulozi veliki. Mobilizacija je bila strašno velika. Mobilizacija Trumpovih glasača s jedne strane, on ih je mobilizirao i oni žele glasati za Trumpa.

A s druge strane je Biden mobilizirao glasače protiv Trumpa. Oni koji glasaju za Bidena ustvari glasaju protiv Trumpa, a oni koji glasaju za Trumpa glasaju za njega'', objasnila je stručnjakinja.

Referendum o Trumpu

Istaknula je i da je zanimljivo da je Trump u nekim državama, primjerice u Floridi, dobio više glasova od Latinoamerikanaca nego na prošlim izborima. ''Vjerojatno je jedan od razloga ekonomija i njegov stav da će svima osigurati poslove'', smatra Grbeša Zenzerović.

Bidena su birali i mlađi ljudi. ''Za njih je ovo referendum o Trumpu i mlađi su birači reagirali na to'', poručila je profesorica.

Kada je riječ o Kongresu, profesorica s Fakulteta političkih znanosti kaže da bi odnosi snaga tamo mogli ostati isti, odnosno da prevlast u zastupničkom domu odnesu Demokrati, a u Senatu Republikanci.

Joe Biden i Donald Trump Biden blizu preokreta u jednoj ključnoj državi, Trumpova se prednost sve brže topi i u Pennsylvaniji

Izbori u SAD-u, ilustracija Američki odvjetnik hrvatskih korijena za DNEVNIK.hr: "Trump će sigurno pokušati osporiti rezultat"

''Ova je kampanja sigurno povijesna i o njoj ćemo predavati na fakultetima i o njoj će se jako puno pričati. Dovela je brojne Amerikance, i ne samo njih, na rub živčanog sloma'', ocijenila je Marijana Grbeša Zenzerović. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr