Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neviđeno tijesna utrka

Što Trumpu treba za novi mandat? Biden zasad drži vodstvo, ali Trump još ima šanse

Privremeni rezultati predsjedničkih izbora u SAD-u
Privremeni rezultati predsjedničkih izbora u SAD-u Foto: DNEVNIK.hr
Iako su sva birališta u Americi zatvorena, glasovi još nisu ni blizu prebrojani zbog čega Donald Trump i Joe Biden vode neviđeno tijesnu izbornu utrku za Bijelu kuću.

Nakon što je objavljeno da je odnio pobjedu u Wisconsinu i Michiganu, Joe Biden se nalazi na 253, a Donald Trump je još uvijek na 213 elektorskih glasova, izvijestio je CNN. Za pobjedu je potrebno 270 glasova.

Međutim, države u kojima su razlike u broju glasova najmanje još nisu objavile konačne rezultate. Tako se posljednje bitke vode u Pennslyvaniji, Arizoni, Nevadi, Georgiji, Sjevernoj Karolini i Aljaski.

Od navedenih država, Trump trenutno vodi u Sjeverenoj Karolini, Georgiji, Pennslyvaniji i Aljasci, a u Arizoni i Nevadi Biden vodi s malom razlikom. Međutim, očekuje se da će ostatak neprebrojenih glasova u državama u kojima Biden vodi – tj. glasova pristiglih poštom i glasova birača koji svoj glas nisu dali na mjestu svoga stalnog prebivališta – u korist ići upravo Bidenu te mu tako donijeti pobjedu.

Privremeni rezultati predsjedničkih izbora u SAD-u Privremeni rezultati predsjedničkih izbora u SAD-u (Foto: DNEVNIK.hr)

Učinci tih glasova već se vide budući da je Trump do jutros vodio u svim navedenim državama. Fox News i Associated Press već su objavili da je Biden odnio pobjedu u Arizoni, a CNN da je odnio pobjedu u Wisconsinu i Michiganu.

Što je potrebno za novi mandat?

Trump je u govoru održanom sinoć proglasio da je, zbog velike prednosti i postotku izbrojenih glasova, pobijedio u Sjevernoj Karolini, Georgiji i Pennslyvaniji. Pritom mu je posebno važna pobjeda u Pennslyvaniji, koja nosi 20 elektorskih glasova i u kojoj je izbrojeno 80 posto glasova, jer bez nje mora odnijeti pobjedu u najmanje pet od šest preostalih država.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TKO ĆE BITI NA ČELU SAD-a Biden sve bliže Bijeloj kući, Trump bjesni na Twitteru, a njegov stožer niže tužbe

Pročitajte i ovo Melania i Donald Trump (Foto: AFP) Procurili nepoznati detalji Bizarno ponašanje Melanije i Donalda u javnosti teško je objasniti, ali kada se kamere ugase sve je drugačije?

Međutim, trostruka bi ga pobjeda u spomenutim državama dovela do 264 elektorska glasa te bi mu trebala barem još jedna savezna država. Pritom se ne računa Aljaska, koju će vjerojatno dobiti, budući da ona donosi samo tri elektorska glasa, što bi Trumpa dovelo do 268 od 270 potrebnih glasova.

Trump stoga mora izvući pobjedu u Arizoni ili Nevadi, državama koje su na karti iznad označene zelenom bojom. To se zasad čini teškim zadatkom jer se, kako je ranije spomenuto, očekuje da će Bidenovo vodstvo u tim državama rasti.

Što se tiče Bidena, njemu su, nakon pobjede u Michiganu i Wisconsinu, potrebne još Nevada, gdje vodi za 8000 glasova, i Arizona, gdje vodi za nešto više od 90.000 glasova. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene