Obavijesti Video Pretražite Navigacija

VIDEO: Sjaj i bijeda Pekinga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se domaćini Olimpijskih igara silno trude ušminkati svaki detalj prezentacije Pekinga svijetu, naša ekipa je istražila kakva zapravo sva lica krije glavni kineski grad.

Novu pekinšku zgradu državne televizije svjetski arhitekti drže remek djelom 21. stoljeća. Najviša zgrada u Pekingu, kineska varijanta Svjetskog trgovačkog centra, visoka je 330 metara, ima 74 kata iznad zemlje i još 4 pod zemljom. 

Pročitajte i ovo Đakovački bušari - 1 Vrijeme je za zabavu Afrička svinjska kuga je prošlost, otjerale je strašne buše: Pogledajte atmosferu s veselog karnevala u Slavoniji Proslava Svetog Vinka Stara tradicija Slavi se Vincekovo, prinose se suhomesnati proizvodi: "Uvijek imate dva kuma, dva susjeda..."

Mnogim blještavim eksponatima agresivno se svijetu predstavlja nadiruća kineska ekonomija, ali u ovoj zemlji prosječna plaća još iznosi oko 1,500 kuna i već u glavnom poslovnom centru Pekinga odmah iza ugla nailazite na bijedu.

Sakupljači boca i papira na svakom su koraku. Iako su bicikli i mali motori naširoko korištena prijevozna sredstva, nemoguće je vidjeti na primjer iole bolji bicikl, ne stariji od 10 godina.

U Pekingu i dan danas u hutonzima, tradicionalnom pekinškom naselju živi oko pola milijuna ljudi. Ona nestaju, a Vlada ih pokušava zaštititi i spriječiti iseljavanje ljudi. Nije ni čudo što ih je sve manje, naime u hutonzima desetak domaćinstava dijeli zajednički WC. 

Od tradicije preko blještavila do bijede, sve je to Peking, čije se suprotnosti utapaju u noćnoj panorami.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene