Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Korejcu oduzete dvije medalje zbog dopinga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejac Kim Jong Su postao je prvi sportaš kojem je su Olimpijskim igrama u Pekingu oduzete medalje zbog pozitivnog nalaza na dopinškom testu.

Kim je osvojio srebrnu medalju u streljaštvu u disciplini 50 metara pištolj, te broncu u disciplini 10 metara zračni pištolj, a bio je pozitivan na beta-blokator propranolol. Beta-blokatori se najčešće koriste u sportovima gdje napetost i tremor mogu omesti uspjeh. Ubrzavaju prilagodbu na dugoročni trening. Smanjuju krvni tlak i broj otkucaja srca što rezultira smirenijom rukom kod strijelaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zlatko Šarić: Sandra mi je obećala medalju za rođendan Slika nije dostupna OI: Dopingirana čak 4 konja

"Kimu su oduzete medalje i akreditacije, te je isključen sa olimpijskih igara," potvrdila je glasnogovornica Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Giselle Davies. Kimu sada prijeti i dvogodišnja suspenzija, a biti će mu zabranjen nastup na Olimpijskim igrama u Londonu za četiri godine.

Nakon njegove suspenzije srebrnu medalju će dobiti Kinez Tan Zongliang, dok će broncu dobiti Rus Vladimir Isakov. U disciplini 10 metera zračni pištolj Kimova bronca će pripasti Amerikancu Jasonu Turneru.

Na dopinškoj kontroli je pala i kineska gimnastičarka Do Thi Ngan Thuong, prema svemu sudeći zbog neznanja.

"Jednostavno nije znala da je to zabranjena supstanca. Bila je neinformirana," potvrdio je prvi čovjek liječničke komisije Anti dopinške agencije Arne Ljungqvist.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene