Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sve oštrije reakcije na navijačka skandiranja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Za dom spremni', 'Ubij Srbina' i slovo U na zastavama uobičajeni je folklor hvatskih stadiona. Nakon nepisane 'dozvole' koju su takve stvari imale dugi niz godina, poslije utakmice Hrvatska - Andora nadlažne institucije nešto je potaklo na reakciju.

Na Malti su bili neredi, kukasti križ u Palermu, vrijeđalo se crnoputog Emila Heskeya... HNS na ponašanje navijača ne može utjecati ali redovito plaća cijenu divljanja.

Pročitajte i ovo Nakon nereda na Poljudu privedeni navijači - 3 Nakon derbija Epilog nereda u Splitu: Uhićeno 16 navijača, među njima i maloljetnici Davor Božinović i Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Neredi u Splitu Božinović oštro odgovorio Milanoviću: "U vrijeme ovih koji danas kritiziraju, policajac početnik je imao manju plaću od kolege u BiH"

'Možemo reći i da podnosimo prijavu zbog najnovijeg ponašanja na utakmici protiv Andore protiv nepoznatog počinitelja i nadamo se da ćemo u suradnji s ostalim institucijama uspjeti djelovati da se takvi oblici smanje', rekao je Zorislav Srebrić. 

>> Vlada osudila skandiranje na Maksimiru

>> Adlešič: Navijanje sramota za Hrvatsku

No, do krivaca zapravo nije teško doći jer i za utakmice reprezentacije su postavljene nadzorne kamere.

Jačanje represije, povećanje novčanih i zatvorskih kazni... 'Upravo koristeći informacije od videonadzora već smo identificirali neke od izgrednika, ne ove utakmice nego prijašnjih, te koncerata, i to je metoda koja se koristi i koristit će se i u ovom slučaju', izjavio je Krunoslav Borovec iz Ravnateljstva policije.

No zabranjene parole redovito uzvikuju stotine, pa čak i tisuće ljudi, što bi značilo i mnogobrojne prekršajne prijave, što danas ne odgovara realnom stanju. Nakon što su se počele podizati prijave za ikonografiju na koncertima, čini se da je došlo vrijeme i za stadione.

'Jačanje represije, povećanje novčanih i zatvorskih kazni...', po Borovcu je to rješenje problema.

Koji je razlog za akciju baš sad, i zašto tek sada znaju vladajući. Je li riječ o prijetnjama UEFA-e ili FIFA-e? Zasad možemo biti sretni da se zbog verbalnih ispada u slučaju Andora u najgorem slučaju mogu očekivati novčane kazne, jer u povijesti kvalifikacija nijedna reprezentacija zbog toga nije izbačena.

No zabranjena ikonografija i skandiranja često idu ruku pod ruku s fizičkim obračunima: najeklatantniji nedavni primjer bila je utakmica Zrinski-Partizan u Mostaru, kada su provokativni transparenti i skandiranja doveli da velikih nereda i izbacivanja Partizana iz kupa UEFA.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene