Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slonovi su već otprije poznati po svom dobrom pamćenju, a nedavno je istraživanje provedeno u Japanu pokazalo da su ove životinje isto tako odlične i u matematici.


Znanstvenici su otkrili kako azijska slonica Ashya ima sposobnost zbrajati brojeve s 90 postotonom točnošću.

Vezani članci Meghan Markle (Foto: AFP) Bacila je kraljevsku obitelj na koljena i već krenula samostalno zarađivati: Meghan potpisala prvi ugovor Zadatak (Foto: Twitter) Ameri tvrde da nitko ne može odgovoriti točno na svih 10 pitanja, provjerite jesu li naše škole bolje

Naoko Irie sa Sveučilišta u Tokyju otkrila je kako je ova slonica mogla prepoznati koja od dvije kante sadrži više jabuka tijekom eksperimenta kojim se dokazivalo da slonovi znaju računati.

Trener je ubacio tri jabuke u jednu kantu i jednu jabuku u drugu kantu, nakon toga četiri u prvu, a još pet u drugu. 31-godišnja slonica prepoznala je kako je tri plus četiri više od jedan plus pet i pojela svojih sedam jabuka.

'Čak se i ja zbunim kada bacam mamac', rekla je Irie koja je bila iznenađena kada je shvatila da su slonovi dobri u matemetici.

Rekla je kako je testirala četiri slona i otkrila da su tijekom eksperimenta izabirali kantu s više voća u 74 posto slučajeva.

'Zaista je teško otkriti zašto slonovi znaju računati', rekla je ekologinja Mya Thompson.

Ona vjeruje kako bi brojanje moglo biti od pomoći azijskim slonovima, koji žive u grupama od šest do osam članova kako bi bili osigurni da cijelo krdo ostane zajedno.

'Ne bi htjeli izgubiti članove svoje skupine', rekla je Mya.

Više informacija o ovom otkriću možete pročitati na newscientist.com.