Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ovih je dana čovjek s velikim trbuhom i dugačkom bradom obučen u crveno odijelo u mislima svakog djeteta. Njemu pišu svoje najskrivenije želje, a njihovi roditelji marljivo provode potragu ne bi li ga pronašli.


Djeda Božićnjaka danas možete naći u svakom trgovačkom centru, možete ga iznajmiti putem interneta ili mu svoje najskrivenije želje reći na Facebooku. I mislite da zbog toga ne postoji?

Vezani članci Slika nije dostupna Djedovi Mrazovi pištoljem 'napunili' vreću s darovima Slika nije dostupna Krumpir odjeven u Djeda Mraza u svemiru!

Sjetite se samo Grincha, neobičnog stvorenja koji je stanovnicima Tkograda ukrao Božić, barem je mislio kako će ako ukrade božićne poklone, lampice i bor, ukrasti i Božić. I sjećate se kako je njegovo maleno srce naraslo kada je vidio da ljudi Božić slave i bez darova i bez sjaja i blještavila lampica i kako je tada shvatio kako je Božić nešto puno više. A tako je i Djed Božićnjak.

Legendi o najpopularnijem Djedici na svijetu ima mnogo, ali sve one imaju nešto zajedničko. Kako god izgledao, gdje god živio (nemojte zaboraviti da bez obzira što mislili ili pročitali, njegova je lokacija i dalje tajna), tko njegovi pomoćnici bili, on i dalje pretstavlja duh Božića.

'Ako budeš dobra, Djed Božićnjak će ti ispuniti želju', govore roditelji diljem svijeta svojoj djeci. I tako maleni pišu, brišu i pisma na adresu na Sjevernom polu šalju.

A kako se mnogi slažu to je adresa na kojoj ćete ga sigurno naći.

I zato krećemo u potragu za pravim Djedom Božićnjakom

U legedni stoji:

'Na Sjevernom polu radionica je velebna i tajna. U njoj vilenjaci Djedovi pomoćnici žive. Oni marljivo tijekom godine rade kako bi jedne posebne Božićne noći sva djeca ovoga svijeta sretna bila'.

I nastavlja dalje... on ima popis sve djece ovog svijeta koje badnje večeri nestrpljivo odlaze na spavanje. I tada kreće Djed Božićnjak. U saonicama koje vuku jeleni, dolazi do svakog stana, kuće, nastambe diljem svijeta i ostavlja poklone djeci koja su bila dobra...

Kritičari kažu kako je Djed Božićnjak izmišljotina koja zavarava djecu i odvlači ih od pravog smisla Božića. Bave se matematičkim izračunima kojom bi brzinom njegove sonice trebale ići da bi u sve krajeve svijeta stigao. Evo nekoliko njihovih argumenata:

'Ako pretpostavimo da Djed Božićnjak mora obići cijelu Zemljinu kuglu, pretpostavimo da je riječ o oko 120,8 milijuna kilometara. Taj put u 31 sat može prijeći jedino ako saonice tjera brzinom od 1.080 kilometara na sat. Prosječan jelen može ići brzinom od 24 kilometra na sat. Pretpostavimo da je ukupno težina u Djedovim saonicama nešto veća od 500. 000 tona, pa pretpostavimo da bi mu trebalo oko 360.000 letećih sobova da vuku saonice...'

I tako dalje i dalje. Matematičari su izračunali da Djed Božićnjak ne postoji. Kažu znanstveno su to dokazali. I vjerujemo da ne postoji čovjek koji bi tako nešto mogao. Ali Djed Božićnjak i nije čovjek. I u njegovom slučaju egzaktne znanosti nemaju smisla.

Jednom jako davno, 1897. godine, živjela je djevojčica po imenu Virginia O'Hanlon. Zbunjena odgovorima mnogih prijatelja koji su je uvjeravali da Djed Božićnjak ne postoji, poslala je pismo New York Sunu s jednostavnim pitanjem: 'Recite mi istinu postoji li Djed Božićnjak?'

I dobila je odgovor u uvodniku tadašnjeg urednika Francisa P. Churcha: 'Da Virginia Djed Božićnjak postoji. Hvala Bogu da postoji i da će postojati zauvijek. Tisuću puta do danas, pa još deset puta toliko, on će predstavljati srce djetinjstva.'

I što sad? Vjerovati ili ne?

U vremenu u kojem živimo kako nazivati ljude koji humanost bezuvjetno pokazuju? Kako nazvati čovjeka koji 26 godina dijeli novčanice ljudima koje ne poznaje? Kako nazvati jedanaestogodišnjeg dječaka čija je posljednja želja prije smrti bila pomoći beskućnicima? Kako nazvati čovjeka koji donira milijune dolara bolnici?

Ako se pitate kakve veze oni imaju s Djedom Božićnjakom, razmislite još jednom. To se ne može matematički dokazati, vagom izmjeriti ili snimiti, ali vjerujem da svi oni vjeruju kako Djed Božićnjak postoji. A priznajte da bi vas razveselio poziv Djeda Božićnjaka da mu postanete prijatelj...barem na tren...i barem na Facebooku.

I...vjerujete li sad kako Djed Božićnjak postoji? 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju