Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deset najsmješnijih zakona

Kakve su sve nebulozne zakone donosili preci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedavno je Švicarska država prihvatila novi 'strogi' zakon o zabrani golog planinarenja, no taj novi zakon, iako se čini besmislen nije ništa u usporedbi s nekim čudnim, starim i ponekad zaista 'nelogično' donesenim zakonima. Predstavljamo deset najluđih i najsmješnijih zakona Koji su doneseni u prošlosti koji danas možda nasmijavaju ljude kada ih čuju, no u prošlosti neki od tih zakona bili razlog zbog koje ste mogli ostati čak i doživotno lišeni slobode.

1. Ukoliko ste žena u drugom stanju, zakonom vam je dozvoljeno da možete izvršiti nuždu gdje god poželite, pa bilo to i u službenu policijsku kapu. Dotični zakon i dalje vrijedi u Velikoj Britaniji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Moguća serijska proizvodnja Bentley predstavio EXP 10 Speed 6 Slika nije dostupna Nije više znanstvena fantastika Dokazano je da vrijeme može teći unatrag!

2. Prema zakonu koji je donesen još u daljnjoj prošlosti tadašnjeg Ujedinjenog Kraljevstva, Velšanima je zabranjeno ulaziti u grad Chester prije nego što sunce izađe, te također moraju napustiti Chester prije nego što sunce zađe.

3. Taj stari zakon o Velšanima možda objašnjava činjenicu da je još uvijek moguće slobodno ustrijeliti Velšanina u Ujedinjenom Kraljevstvu, ukoliko se to dogodi iza ponoći i učini isključivo samosterlom.

4. Također jedan zanimljivi stari zakon podređen ondašnjoj aristokraciji određuje da ukoliko se pronađe nasukani kit na obalama britanske obale, kralj smije zatražiti da mu se preda kitova glava, dok je kraljičino pravo dobiti kitov rep – naravno u slučaju da kraljica zatreba nešto novih kostiju za njen korzet.

5. Jedan od američkih, danas zanimljivih starih zakona se čak odnosi na krokodile koji se u saveznoj državi Arkansas ne smiju držati u kadama za kupanje.

6. Sličan zakon je donesen u nekadašnjoj Meksičkoj državi, a danas poznatoj kao četrdeset osmoj državi koja je primljena u SAD, Arizoni. Gdje je bilo strogo zabranjeno dopustiti magarcu da izvrši nuždu u kadi za kupanje.

7. U okruzima Michigana tko god učini preljub će se teretit isto kao da je učinio kazneno djelo. Prema naputcima državnog kaznenog zakona, doslovno je upisano: 'Bilo koja osoba koja učini preljub će se teretiti kao kriminalac te će mu se po tim zakonima i suditi. Ukoliko je kazneno djelo učinjeno između udane gospođe i muškarca koji je slobodan, muškarac će biti kriv za preljub kojem će se potom suditi kao kriminalcu.'

8. Možda najzanimljiviji zakon je onaj gdje je navedeno kako je strogo zabranjeno umrijeti u domu Britanskog parlamenta, iz razloga što će preminuli morati biti pokopan na državnički način, a to državu uvijek stoji previše novaca.

9. Isto tako u jednom od 1313 ispisanih zakona stoji kako je također zabranjeno ući u kuću parlamenta naoružan i obučen u oklop, jer to povećava mogućnost da netko umre u parlamentu i ošteti državni proračun zbog neplaniranog troška sprovoda.

10. Jedan od rijetkih zakona koji se možda održao do danas, makar u današnje vrijeme prije djeluje kao nepisano pravilo, a prosvjetitelj koji ga je donio je bio Oliver Cromwell, koji je još u prošlosti zaključio kako ne želi da ljudi jedu punjene pite za Božić. Tom je odlukom još u sedamnaestom stoljeću zabranio da se peku pite za Božićne blagdane i nekako se čini kako taj zakon vrijedi još dan danas, jer ga se većina drži.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene