Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zahvaljujući pravilniku kojim se regulira status samostalnih umjetnika, zvijezdama kao što su Severina, Oliver, Gibonni i drugi, država više ne plaća doprinose. Usprkos tome najnoviji rezultati revizije pokazuju da su se neki ipak uspjeli provući.


Zajednica samostalnih umjetnika objavila je reviziju članstva, odnosno konačno se zna kojim umjetnicima ćemo plaćati mirovinsko, invalidsko, te zdravstveno osiguranje. Severine, Olivera, Gibbonija i Tonyja nema na tom popisu, no na listi onih kojima se još uvijek plaćaju svi doprinosi i dalje se nalaze imena poput Vanne, Danijele Martinović i Jasmina Stavrosa.

Vezani članci Informer: Dobitnici i gubitaši koronakrize - 1 Pandemija koronavirusa na neke je utjecala i - pozitivno: "Mi smo se dan poslije, nakon što nam je nametnuto da moramo raditi od kuće, vrlo brzo prilagodili" Ne plaćaju mirovinsko, a plaće uplaćuju općom uplatnicom (Foto: Provjereno) Nakon 2,5 godina rada saznale da su radile bez prijave, plaćenih doprinosa i evidentiranog radnog staža

Kriterij po kojem se postupa je da dohodak umjetnika ne smije biti veći od bruto plaće uposlenog akademski obrazovanog umjetnika, odnosno 109.880 kuna godišnje. 'Umjetnik koji zarađuje iznad tog iznosa mora sam sebi uplaćivati doprinose.', tvrdi Marko Stanić, tajnik Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. On dodaje kako se HZSU, ne bavi investigativnim radom i time prijavljuju li umjetnici točne podatke prilikom prijave zarade. HZSU se drži da su podaci državnih institucija kao što je ministarstvo financija u tom slučaju meritorni.

No i dalje ostaje nepoznanica kako glazbenik poput Stavrosa koji je samo za novogodišnju gažu inkasirao 35.000 eura ne zarađuje mjesečno više od 9.000 kuna. Očigledno se radi o umjetniku koji nas je toliko kulturno zadužio da je plaćanje njegovih doprinosa neupitno.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju