Prljavo kazalište proslavilo je trideseti rođendan u svom matičnom gradu na najbolji mogući način – koncertno su otvorili zagrebačku Arenu, odnosno reprezentativni natkriveni prostor u Zagrebu u kojem se može zabaviti dvadesetak tisuća ljudi bez naguravanja.


Produkcija rođendanskog koncerta Prljavog kazališta bila je raskošna: pozornica široka skoro 35 metara, 150 reflektora i džinovski LCD ekran. Samo što je ovaj potonji uistinu bilo loše iskorišten, jer se vidjelo da su video materijali doslovce bili sklepani na brzinu, a ono što su kamere snimale uživo nije bilo dovoljno kvalitetno montirano i prikazano. Što je svakako šteta za događaj ove vrste. Sve ostalo bilo je na razini kvalitete koja je uobičajena za Prljavo kazalište, dok je u dvorani prema podacima organizatora bilo 22 tisuće posjetitelja.

Vezani članci PR Simfonijski orkestar iz Montreala oduševio zagrebačku publiku Slika nije dostupna Pop princeza Britney Spears u Zagrebu

Publika je uživala uz dobro poznate himne grupe, a Arena se posebno glasno orila uz stihove 'Heroja ulice' koju je Jasenko Houra u maniri Miše Kovača prepustio publici da je otpjeva, a nekako je po emocijama ta pjesma bila headlight konceta koji je potrajao nešto duže od dva sata, čak i ako se ne uzmu 'olakotne okolnosti' da je upravo na 'Heroju' na publiku ispušteno nekoliko stotina balona sa stropa dvorane.

Arena se posebno glasno orila uz stihove 'Heroja ulice' koju je Jasenko Houra u maniri Miše Kovača prepustio publici da je otpjeva, a nekako je po emocijama ta pjesma bila headlight konceta koji je potrajao nešto duže od dva sata.

Nastup je započeo u hrvatsku himnu koju je otpjevao zbor Ivan Goran Kovačić, a Prljavci su nakon toga žestoko nabili ritam pjesmom 'Tajno ime' s istoimenog novog albuma. Houra i njegov uigrani tim vodili su publiku kroz sva poznata mjesta grupe, ali i novije hrvatske političke povijesti, jer ipak se radi o bendu čije pjesme su ostavile neizbrisivi trag. No taj domoljubni naboj ostavljen je za kraj službenog dijela koncerta kad su jedna za drugom odsvirane 'Lupi petama' i 'Mojoj majci (Ruža hrvatska)'.

Sadašnjoj postavi grupe su se tijekom koncerta pridružili i bivši članovi Davorin Bogović i Marijan Brkić – Brk, dakle pjevač i gitarist bez kojih, ruku na srce, proslava trideset godina Prljavog kazališta ne bi bila ista da se kojim slučajem nisu pojavili na bini. Bisevi su se nizali jedan za drugim, a za kraj su bili ostavljeni aduti 'Radio Dubrava' i 'Subotom uveče', što je uistinu solidan izbor. 'Radio Dubrava' najveći je hit s istoimenog albuma grupe iz 2003. godine, clashovski singl kojeg nije zasjenila niti jedna pjesma s pretposljednjeg (i nažalost najlošijeg albuma grupe) 'Moj dom je Hrvatska', dok je 'Subotom uveče' novovalni klasik s prvog albuma čija vrijednost sve više raste kako vrijeme prolazi, a namjerno, ili slučajno Davorninu Bogoviću je pripala čast da s tom pjesmom zatvori proslavu 30. rođendana Prljavog kazališta.

Od sporednih zanimljivosti na koncertu, za iznenađenja su bili zaduženi redari kojima je pripala teška zadaća da svakog posjetitelja koji se zaputio s čašom pića u dvoranu zaustave i saopće mu kako je zabranjeno unositi čaše s bilo kojom tekućinom u prostor gdje se održava koncert. Pušenje je bilo zabranjeno u svakom dijelu dvorane, a mnogi pušači su se igrali mačke i miša s osiguranjem koje je stalno upozoravalo na gašenje cigareta.

Tko zna kako bi Prljavci reagirali da im je netko prije trideset godina rekao nakon nekog od nebrojenih koncerta u nekoj od zadimljenih rupa da će 2009. svirati u najvećoj novoizgrađenoj dvorani u Zagrebu u tako sterilnim uvjetima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju