Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon tri odbijenice hrvatske akademije dramske umjetnosti Zagrepčanin Marko Cindrić uspio se kao jedini stranac upisati i završiti glumu na Oxfordu. Nakon skupog školovanja i angažmana u brojnim londonskim predstavama te ponekom filmu, Marko je odlučio organizirati festival nove drame u Zagrebu. Zanimljivu priču iz Londona donosi Maja Prištof Ničota.


Kad bi slučajni prolaznik pomalo nepristojno prisluškivao razgovor na postaji londonskog metroa, vjerojatno ne bi ni posumnjao da njegov sudionik nije Englez. Dodajmo tome i neizostavni dodatak svakog Britanca - kišobran i svaka sumnja nestaje. Kad je i treći pokušaj da upiše hrvatsku akademiju dramske umjetnosti propao, Zagrepčanin Marko Cindrić odlučio je upisati glumu, ni manje ni više, nego na Oxfordu.

Vezani članci Usred prosvjeda zalijepio se za cestu - 3 FOTO Kakav maher! Usred prosvjeda zalijepio se za cestu: Policajci ga morali spašavati PR Hrvatski umjetnici na ACCAC Culture 2.0 festivalu u Finskoj

Na svojoj je godini među osamnaest glumaca bio jedini stranac. No oduševljenje zbog upisa na prestižnu školu drame ubrzo je splasnulo. Godišnja školarina stajala je više od 11 tisuća funti. Zahvaljujući akciji 'Svi smo mi Marko', internetska zajednica pomogla je u plaćanju dijela školarine, ostatak je pokrio kredit.

Marko je zbog visokih troškova života za vrijeme studija radio sve, od konobarenja po pubovima, do kuhanja i statiranja u horor atrakciji. No pritom se skupilo i nekoliko solidnih uloga. Ipak je njegova prva ljubav gluma.

No u posljednje se vrijeme posvećuje i drugim stvarima. Svratili smo navečer u jedan londonski pub, ali ne po pintu piva, nego malo kulture. Marko je skupljao novac za festival nove drame koji namjerava dovesti u Zagreb na jesen.

Naše se ministarstvo tek treba oglasiti po pitanju ovog projekta, no oni najvažniji - umjetnici već su se odazvali i to besplatno. Samo ih treba dovesti u Hrvatsku.

I premda su se večerom tek uspjeli pokriti troškovi njezina održavanja, Marko je optimističan. To je tek početak promocije festivala koji bi trebao stajati oko 40 tisuća eura. Složit ćete se da je to niska cijena za pet dana tijekom kojih će Zagreb živjeti u znaku neovisnog londonskog kazališta. A bio bi to i zanimljiv dodatak u turističkim vodičima o Zagrebu za koji u većini njih piše kako je oskudan u ponudi. E pa London svakako nije. Više u prilogu IN magazina!