Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Venezuelanski predsjednik i Michael Moore doživjeli ovacije - kapitalizam se ruši na Mostri.


S najcjenjenijeg filmskog festivala na svijetu, venecijanske Mostre, koja se ove godine održava po 66. put, poslana je nedvosmislena politička poruka. Medijsko forsiranje premijernog prikazivanja filma 'Kapitalizam: Ljubavna priča', u kojem Michael Moore ne štedi američki financijski sustav i pripadajuće političare, te dolazak predsjednika Venezuele, ruku pod ruku s redateljem Oliverom Stoneom, svrstalo je Mostru u 'neprijateljski tabor' naspram koalicijski združenog Zapada.

Vezani članci Venecija ponovno pod vodom - 3 Venecija opet pod vodom, pljušte optužbe zbog nepokretanja skupog sustava obrane od poplava Venecija prvi puta podigla protupoplavne barijere - 2 Opasnost prijetila gradu koji mnogi nazivaju svjetskim čudom, vlasti prvi put pokrenule kontroverzni sustav vrijedan milijarde eura

Razdragana lica Georgea Clooneya, Ewana McGregora, Ethana Hawkea, Eve Mendes i mnogih drugih, dok su se rukovali, fotografirali i razgovarali s čovjekom kojega zapadnjački mediji nazivaju sotonom i diktatorom, sasvim sigurno nisu nimalo slučajno snimljeni i poslani na sve strane svijeta. Hollywood je, nenajavljeno i naglo, usred Europe otvorio novi front protiv politike koju su holivudska studija desetljećima podržavala i promovirala.

Hugo Chavez pojavio se na festivalu kako bi prisustvovao premijeri dokumentarca 'South of the Border', filma kojega je o njemu i njegovoj vladavini snimio jedan od najvećih redatelja današnjice, Oliver Stone. Stotine fotografa i obožavatelja sjatilo se oko Chaveza, koji se na crvenom tepihu ponašao poput prave filmske zvijezde, - rukovao se s ljudima, bacao cvijeće na rulju i šalio se s novinarima.

Unatoč činjenici da su Venecijom svih ovih godina šetala najpopularnija imena, Poput Angeline Jolie, Brada Pitta ili Toma Cruisea, dugogodišnji izvjestitelji s Mostre tvrde da nikad nisu vidjeli takvo osiguranje. Venezuelanski agenti pročešljali su čitav grad, a naoružani vojnici detaljno su pregledavali posjetitelje u blizini Palazzo Del Cinema.

Vidjeti i snimiti čovjeka kojega mediji poput CNN-a i Foxa časte najgorim mogućim epitetima (Bush mlađi tepao mu je da je magarac), bio je izazov i prilika života za sve reportere u Veneciji. U filmu 'South of the Border', Stone želi prikazati istinu o Chavezu i njegovo zemlji. 'Napadi na Chaveza došli su do točke kada postaju smiješni. Amerika je paraniočna, bilo da se radi o Iraku, Iranu ili Venezueli i ovim filmom želio sam to pokazati', kaže Stone, koji tvrdi da predsjednik Venezuele ne zaslužuje naziv diktator.

'On je pobijedio na 12 izbora za redom, a bivši američki predsjednik Jimmy Carter, koji je pratio neke od njih, izjavio je da nije nigdje vidio toliko poštene izbore', istaknuop je redatelj, kojega je Chavez u filmu nazvao bratom. 'South of the Border' dobio je odlične kritike od kritičara koji su film pogledali na festivalu u Veneciji, no redatelj tvrdi da mainstream mediji ignoriraju njegovo djelo. 'To mi govori da sam napravio dobru stvar', kaže Oliver Stone.

Treba li sumnjati da će Stoneov film biti svjetski hit?