Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Redatelj Roman Polanski više od 30 godina za sobom vuče slučaj iz 1977. godine kad je imao seksualni odnos s maloljetnicom.


31 godina je trebala proći da redatelj Roman Polanski zbog seksualnog odnosa sa 13-godišnjom djevojčicom Samantha Gailey, poznatom i kao Samantha Geimer, stane pred lice pravde. Njegovo privođenje na ciriškom aerodromu u Švicarskoj podijelilo je javnost.

Vezani članci Slika nije dostupna Roman Polanski izlazi na slobodu! Slika nije dostupna Roman Polanski vjeruje kako su Poljaci uz njega

'Mislim da bi trebao biti optužen zbog svojeg čina, i to zato što vrijeme ne briše učinjena djela. Dosad se izvlačio, ali sada je došlo vrijeme za pravdu', rekla je jedna prolaznica na Hollywood bulevaru, na koju se nadovezao drugi prolaznik: 'Mislim da treba biti optužen bez obzira u kojoj se zemlji to dogodilo. To je oduran zločin i treba biti optužen. Danas, sutra ili za 50 godina. A odgovarati treba i onaj sudac koji ga je tada pustio'.

Umjesto plakete u ruke, lisice na ruke

'Roman Polanski je u osnovi dobar momak i sve je to duga priča. Naravno da je djevojčica bila ispod godina za takvo njegovo ponašanje i mislim da bi sasvim drugačija situacija bila da je uhićen u Americi, a ovako samo mogu reći - sram te bilo Švicarsko! Inače, Polanski je dobar čovjek koji je imao jako težak život. Najviše zbog njegove supruge i situacija koje su mu se dogodile prije mnogo godina, ali u osnovi on je fantastična osoba i odličan redatelj', rekao je jedan od Romanovih filmskih obožavatelja.

>> Roman Polanski uhićen u Švicarskoj

>> Mitterrand zaprepašten uhićenjem Polanskog

Polanski je trenutno u 'ekstradicijskom pritvoru', objavio je u nedjelju glasnogovornik ministarstva pravosuđa.

Švicarske vlasti moraju sada provjeriti može li Polanski biti izručen, istaknuo je, glasnogovornik policije dodavši da provjera može potrajati nekoliko dana. Nije jasno zašto je SAD odabrao baš ovaj trenutak za uhićenje Polanskog, koji redovito posjećuje Zurich, gdje posjeduje kuću.

'Tražit ćemo njegovo puštanje i nastojati pronaći valjane razloge protiv ekstradicijskog procesa', rekao je za francuski list Le Figaro odvjetnik Herve Temime.

Redatelj Costa Gavras, direktor francuskoga filmskog instituta Cinematheque, rekao je kako su svi ljutiti zbog tog događaja te da će se pokrenuti potpisivanje peticije koju će bez sumnje potpisati tisuće Romanovih prijatelja i obožavatelja.

'Čovjek takvih kvaliteta ne može tek tako biti uhićen nakon 30 godina', smatra Gavras.

Snimali smo fotografije kako ja ispijam šampanjac. Kako se snimanje bližilo kraju malo sam se prepala i shvatila kako Polanski ima neke druge namjere te kako se nalazim gdje ne bih trebala. Jednostavno nisam znala kako da se izvučem iz te situacije Samantha Geimer

Podsjetimo, redatelj je uhićen po dolasku u Švicarsku, gdje je trebao prisustvovati ciriškom filmskom festivalu i primiti nagradu za životno djelo, međutim, umjesto plakete dočekala ga je policijska palica. Prema nalogu iz 1978. godine izdanom SAD-u Polanski je uhićen zbog seksualnog odnosa s trinaestogodišnjom djevojčicom koju je 1977. godine, kad je njemu bilo 44 godina, napio i nadrogirao kako bi je seksualno iskoristio i to u domu glumca Jacka Nicholsona. Prema njegovim riječima, djevojčica je već bila iskusna i nije se opirala seksu. Ipak, u zatvoru je proveo 42 dana, kasnije bio promatran na psihijatrijskom odjelu i iz Amerike pobjegao prije osude. Američke vlasti ga love otkako mu je istekla američka viza.

Sporni 10. ožujak 1977. godine

Prema Geimerovoj, Polanski je pitao njezinu majku može li fotografirati djevojčicu za francusko izdanje časopisa Vogue. Majka je snimanje dopustila. Samantha Geimer je u intervjuu iz 2003. godine ispričala: 'Sve je išlo u najboljem redu, a onda me molio da se preodjenem i to pred njim. Nisam se dobro osjećala i nisam pristala na daljnje fotografiranje koje se trebalo dogoditi nekoliko dana kasnije'. Ipak, pristala je na drugo snimanje koje se dogodilo 10. ožujka 1977. godine u stanu Jacka Nicholsona.

'Snimali smo fotografije kako ja ispijam šampanjac. Kako se snimanje bližilo kraju malo sam se prepala i shvatila kako Polanski ima neke druge namjere te kako se nalazim gdje ne bih trebala. Jednostavno nisam znala kako da se izvučem iz te situacije', rekla je Samantha Gailey te napomenula da je prilikom lijeganja na krevet, na Polanskov zahtjev, rekla: 'Ne, ne, ja to ne želim. Ne želim to raditi, ne!'. Također, optužila je Romana Polanskog da ju je prethodno napio šampanjcem i dao joj hipnotik metakalon.

 

Samantha Geimer je nedavno u ekskluzivnom intervjuu za Vanity Fair rekla kako oprašta slavnom redatelju za počinjeni grijeh. 'Razumijem zašto je pobjegao u Francusku. Ja sam bila mlada, a on sigurno zbog toga ne bi imao pravedno suđenje. Sjećam se da je sudac koji je trebao voditi proces rekao kako ga treba osuditi na doživotnu kaznu', ispričala je Samantha koja danas sa suprugom i troje djece živi na Havajima. Slavnom redatelju je poručila da i njemu želi sretan život.