Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Filmom 'Milk' apsolutno glumački dominira Sean Penn, a čak njegovi najbliži suradnici ili prijatelji svedeni su samo na usputne ljubavnike, dok 'Paklena vožnja' o opasnim bajkerskim bandama na prašnjavim cestama priziva u sjećanje 'Pobješnjelog Maxa'


Kino: MILK - Ocjena: 6/10

Vezani članci Slika nije dostupna 'Wall Street' uspavanog Stonea i solidni debi 'Srcolomac' Slika nije dostupna Resident Evil: Drugi svijet 3D i Ubojstvo Richarda Nixona

(Milk) Režija: Gus Van Sant, Uloge: Sean Penn, James Franco, Emil Hirsch, Josh Brolin, Diego Luna

Oscar Seanu Pennu za portretiranje Harveyja Milka, prvog američkog homoseksualca koji je to javno priznao i potom je izabran na političku funkciju, uopće ne čudi. Sean Penn je odradio odličan posao, ali činjenica je da je blago kontroverzna, politički korektna i angažirana uloga oduvjek bila dobitna kombinacija za osvajanje pozlaćenog kipića.

Priča ovog biografskog filma počinje kada se Harvey Milk preselio iz svog rodnog New Yorka u San Francisco, početkom 70ih godina 20. stoljeća. San Francisko tada još nije glasio za centar američke homoseksualne kulture i aktivizma, ali je ipak bio najtolerantniji američki grad za homoseksualce. Milk je u ulici Castro otvorio dućan s fotoaparatima i uz podršku prijatelja i susjeda postao aktivist koji se borio protiv diskriminacije homoseksualaca.

Godine 1977., nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, pobijedio je na izborima za gradsku vladu, odnosno Vijeće upravitelja.
Harvey Milk kolege u vijeću nagovara na jednoglasno izglasavanje nove mjere koje će homoseksualcima osigurati neka osnovna prava, no, Milk neće dobiti potporu od konzervativnog Dana White. Prije kraja prve godine, Dan White je u gradskoj vijećnicu iz pištolja ubio Harveya Milka i gradonačelnika San Francisca Georgea Mosconea.

U noći nakon ubojstva, 30 tisuća ljudi je u tišini prošlo ulicama San Francisca u spomen na ubijenog političara.
Redatelj Gus Van Sant u svom filmu prilično efektno miješa televizijske priloge o stvarnim događajima s detaljnim igranim rekonstrukcijama. Sean Penn kaže da se detaljno pripremio za ulogu Harveyja Milka uz pomoć velike količine arhivskog materijala, a među tim izorima je bio i dokumentarni film iz 1984, nagrađen Oscarom.

Ono što najviše smeta u slučaju 'Milka' jest činjenica da prva polovica filma, još dok glavni lik nije zasjeo na političku funkciju djeluje zanimljivo i originalo. Međutim, druga polovica filma pretvara se u klasični američki politički triler kojem u ovom slučaju epilog znamo i prije nego što smo počeli gledati film. Filmom apsolutno glumački dominira Sean Penn, a čak njegovi najbliži suradnici ili prijatelji svedeni su samo na usputne ljubavnike o kojima ustvari ne doznajemo ništa bitno. Na kraju gledanje 'Milka' se svodi na gledanje glumačkog talenta Seana Penna, a samo odlična glavna uloga nije jedini neophodni sastojak za film koji se dugo pamti.

DVD: PAKLENA VOŽNJA - Ocjena: 6/10

(Hell Ride) Režija: Larry Bishop, Uloge: Larry Bishop, Michael Madsen, Vinnie Jones, David Carradine, Dennis Hopper

'Paklena vožnja' je film o sukobu motorističkih bandi, a kako se kaže na omotu DVD-a predstavlja posvetu špageti vesternima i opusu legendarnog Sergia Leonea. Kao producent filma potpisan je kultni Quentin Tarantino i već nakon prvih nekoliko scena postaje jasno da 'Paklena vožnja' nije toliko posveta Leoneu koliko je posveta Tarantinu. S Leonieovim špageti vesternima film ima poveznicu jedino u vizualnom stilu naslovnice DVD koja je rukom crtana i priziva u sjećanje filmske plakate iz 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća.

Ključna figura čitavog filmskog projekta je Larry Bishop koji je obavio lavovski posao producenta, scenarista, redatelja i glavnog glumca. Kapa dolje za tako ogromnu količinu posla koja je u konačnici sasvim pristojno odrađena. Jedino što malo smeta kod 'Paklene vožnje' je činjenica da je Tarantino kao producent imao prevelikog upliva u sve segmente filma od scenarija, pa do završne montaže. No, ni to nije potpuna katastrofa zato jer će se 'Paklena vožnja' sasvim sigurno svidjeti svim bezrezervnim poklonicima opusa redatelja 'Paklenog šunda'.

Radnja filma je tarantinovski komplicirana i zakučasta pa treba malo napregnuti vijuge kako bi se dokučilo 'tko tu koga i u stvari zašto'. Ukratko riječ je o sukobu dvije motorističke bande u središtu koje je jedna davna osveta – dakle premisa filma nije ništa specijalno originalna, ali je efektna – osveta je jelo koje najbolje prija posluženo hladno.

Glumačka ekipa predvođena Larryjem Bishopom uistinu je ekipa iz snova svakog istinskog ljubitelja Tarantinovih i/ili ranijih filmova Guya Ritchiea. Uz to film obiluje tipično tarantinovski okrutnim scenama, ali kako odmak tu je i doza mistike. Naime, neki od likova po utjecajem tajanstvenih sila preživljavaju i ozdravljaju.

Sve u svemu, uz kultne glumce koje smo gledali u sličnim ulogama, u 'Paklenoj vožnji' najbolja je atmosfera i kostimi. Opasne bajkerske bande na prašnjavim cestama lako mogu u sjećanje prizvati i kultni naslov 'Pobješnjeli Max'. Uostalom, 'Paklena vožnja' je zanimljiva i kao mozgalica za filmofile koji će u tom film prepoznavati citate iz nebrojeno mnogo kultnih filmskih ostvarenja.

Prijašnje filmske recenzije: Napeta i zanimljiva 'Operacija Valkira' i halucinogena komedija 'Pineapple Express'

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju