Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S ciljem još bogatije turističke i kulturne ponude Dubrovnika međunarodni filmski festival Dubrovnik Film Meeting od iduće će godine proširiti aktivnosti na cijelu godinu, kroz filmske projekcije i radionice, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare nakon sastanka organizatora festivala s ministrima kulture i turizma koji su dali potporu projektu.


Organizatori te manifestacije, koja je u proteklih pet godina ugostila neke od vodećih svjetskih filmskih zvijezda, Morgana Freemana, Mickeya Rourkea, Nicka Noltea, Stevea Buscemija i Kevina Spaceya, su Jadranski luksuzni hoteli i Sarajevo Film Festival.

Vezani članci Ravnatelj OB Dubrovnik, Marijo Bekić Nitko im nije javio da im je preminuo član obitelji: "Rekli su da je dežurna liječnica imala puno posla. Njegove stvari su bacili..." Salma Hayek i Owen Wilson Pogledajte predivne prizore iz Splita i Dubrovnika u najavi holivudskog blockbustera

Goran Štrok, predsjednik Uprave Jadranskih luksuznih hotela, rekao je da širenjem festivala na cijelu godinu želi produžiti kulturnu i turističku sezonu u Dubrovniku, dovesti nove sadržaje u taj grad, ali i otvoriti mogućnost da se u njemu ubuduće snimaju veliki filmovi.

>> VIDEO: Morgan Freeman stigao u na Dubrovnik Film Meeting

>> Rourke ima najekskluzivniji smještaj u regiji

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala, smatra da Dubrovnik može biti novi i drugačiji, hrvatski Cannes, ali i mjesto okupljanja mladih autora s kojima bi radile velike svjetske zvijezde s kojima je već ostvaren kontakt, no još se ne može potvrditi njihov dolazak. Među njima su Robert De Niro, Rachel Weisz, Natalie Portman, Francis Ford Coppola.

Ministar kulture Božo Biškupić pohvalio je dosadašnju suradnju s Ministarstvom turizma na mnogim projektima i dao potporu Dubrovnik Film Meetingu, s kojim će na projektima surađivati Hrvatski audiovizulani centar.

Dubrovnik je prirodno sjecište kulture i turizma, ustvrdio je ministar turizma Damir Bajs, napomenuvši da se hrvatski turizam profilira kao destinacija životnog stila umnogome utemeljena na kulturi. Bajs je također pozdravio zaokret festivala na cjelogodišnje događanje, kao mogućnost za još veću promociju Dubrovnika i hrvatskog turizma.

Od iduće godine projekcije odabranih filmova regionalnih redatelja u Dubrovniku će se održavati od ožujka do lipnja, te od listopada do prosinca, održavat će se Cinelink radionica za razvoj filmskih projekata pod pokroviteljstvom HAVC-a te filmske radionice za mlade glumce, redatelje i scenariste.

Središnji događaj je Dubrovnik Film Meeting, koji će se održati od 31. srpnja do 2. kolovoza, koji okuplja Oskarovce, velike glumačke zvijezde, svjetske i regionalne profesionalce, te prikazuje filmove u staroj gradskoj jezgri i na plaži Hotela Dubrovnik Palace. (Hina)