Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svijetu prijeti pandemija pretilosti koja bi mogla izazvati znatno povećanje broja oboljelih od srčanih bolesti i dijabetesa, koje mogu u konačnici rezultirati smrću i skratiti životni vijek budućih generacija, upozorili su u nedjelju stručnjaci na 10. Međunarodnom kongresu o pretilosti u Sydneyu.


- Pretilost je međunarodni problem i ozbiljna globalna prijetnja, kao što su globalno zagrijavanje ili ptičja gripa, ocijenio je profesor Paul Zimmet na otvaranju kongresa na kojem sudjeluje više od 2.500 medicinskih stručnjaka i djelatnika u zdravstvu.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Korona divlja Europom: Slovenci protiv policijskog sata, stroga karantena u Irskoj, dijelu Njemačke... Nema opuštanja u borbi protiv koronavirusa Svijet se i dalje bori s koronavirusom, neke zemlje tek očekuju najgore: "Imamo osjećaj da je ovo nestvarno, noćna mora"

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u svijetu ima više pretilih osoba nego pothranjenih i taj je problem posebno izražen u bogatijim zemljama.

Tradicionalni pristup u okviru kojeg se pojedincima savjetuje da paze na ishranu i da vježbaju, nije dao rezultata, i zato se ovom problemu mora pristupiti na organizirani način, koordiniranom akcijom vlada, tvrtki i lokalnih zajednica, ocijenili su stručnjaci.

Kongres o pretilosti održava se svake četiri godine, a zadnji je
održan 2002. u Sao Paulu. Ove godine će 370 govornika na kongresu raspravljati o brojnim temama, uključujući i znanstvena istraživanja o načinu na koji mozak regulira energiju i napretku u prevenciji i kliničkom liječenju pretilosti.

Na ovogodišnjem kongresu, koji traje šest dana, sudjeluju stručnjaci iz Australije, Japana, SAD-a, Britanije, Kanade, Švedske, Indonezije i Novog Zelanda.