Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stižu 9-ogodišnji internetski policajci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi oni koji ilegalno skidaju filmove i glazbu s Interneta trebali bi uskoro pripaziti da ih ne otkrije kakav 9-ogodišnjak. Vlasti Hong Konga i kineska vlada počele su osposobljavati 200 tisuća mladih stanovnika tog grada za posao internetskog policajca.

Kako bi populazirale kampanju pod nazivom "Mladi Ambasadori", gradske vlasti već ove će srijede na jednom stadionu okupiti 1.600 mladih osoba na kojem će nastupiti pjevačke zvijezde, a bit će prisutno i nekoliko ministara.

Pročitajte i ovo Ilustracija Surova stvarnost Sve više maloljetnika sudjeluje u grupnim silovanjima: Dvije europske zemlje posebno su zabrinute Zgrada - 4 Poražavajuća statistika Po ovome smo na samom začelju Europske unije: "Trenutačna rješenja nisu adekvatna"

Mladi Ambasadori predstavljaju nove snage u borbi protiv kršenja zakona na Internetu. Najmlađi članovi imat će samo 9, a najstariji 25 godina i bit će podijeljeni u nekoliko grupa od kojih će svaka imati svoju uniformu.

Vlasti tvrde kako projektom neće biti ugrožena privatnost i sigurnost djece niti će se promijeniti njihova uloga u zakonodavnom sustavu.

Mnogi upozoravaju da projekt ima jak prizvuk Kulturne Revolucije kada se djecu poticalo da prijave vlastite roditelje ako ih čuju da govore bilo što zabranjeno. - Ne pokušavamo manipulirati mladima, niti ih uvući u bilo kakve špijunske aktivnosti. Mi samo pokušavamo probuditi svijest civila da prijavljuju slučajeve cyber kriminala, kažu autori programa.

No, bez obzira na ta obećanja, mnogi smatraju da bi vlasti morale prije provedbe pojasniti mnoge detalje programa i pustiti javnosti da prodiskutira je li uopće primjereno da kriminalce policiji prijavljuju djeca.

- Podržavam edukaciju, ali od djece napraviti doušnike, to je uznemirijuće, kaže aktivistica za razvoj demokracije Emily Lau.

I drugi nevladini aktivisti i analitičari upozoravaju da vlasti moraju biti vrlo pažljive po ovom pitanju jer program ima jak prizvuk Kulturne Revolucije u Kini, kada su djeca bila poticana da prijave svoje roditelje i rođake vlastima, ako procijene da pričaju ili rade išta od onoga što je država zabranila.

A neki od mladih kandidata za internet policajce već su se susreli s prvim problemima. Prijatelji u školi su ih počeli zadirkivati.

- Zafrkavaju me i ismijavaju, a onda me pitaju: i što ćeš sad, uhititi nas?, ispričao je 16-ogodišnji Hung Ming Wai.

Upravo da bi izbjegli negativne dojmove o programu vlasti ga nastoje popularizirati na razne načine, poput gore spomenutog koncerta na stadionu.

700 mladih participanata u proljetnom pilot projektu već je otkrilo 800 slučajeva piratstva na Internetu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene