Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djeci, koju začnu očevi u dobi od 40 godina i stariji, prijeti veća opasnost da razviju autizam, vjerojatno zbog mutacija ili drugih genetskih promjena, objavili su znanstvenici.


Studija "pruža prve uvjerljive dokaze da je starija dob očeva čimbenik opasnosti za poremećaj autizma", kazali su autori iz Mount Sinai Medicinske škole u New Yorku te Instituta za psihijatriju s Kraljevskog koledža u Londonu. 

Vezani članci Njemačka policija, ilustracija Djevojčica (4) danima se brinula za svoje mlađe sestre nakon što im je otac preminuo u kući Slika nije dostupna Mačke im nisu ni do koljena: Nitko nema tako dobre reflekse kao - tate!

Njihova otkrića temelje se na proučavanju tisuća djece rođene u Izraelu 80-ih godina. "Djeca očeva starih 40 godina ili starijih imala su 5.75 puta više izgleda za (poremećaj autizma) u usporedbi s djecom muškaraca mlađih od 30 godina", pokazuje studija objavljena u Arhivima opće psihijatrije. 

"Starost majke nije pokazivala veze" s autizmom, stoji u studiji. 

Autizam može izazvati simptome od socijalne izoliranosti do repetitivnog ili destruktivnog ponašanja, a katkad i mentalnu retardaciju. 

Problem je sve češći i pogađa 50-ero djece u skupini od 10.000 u Sjedinjenim Državama. 

Veća prisutnost autistične djece moguća je i zbog toga što je znanost danas ima više informacija o toj bolesti, a i zahvaljujući današnjoj boljoj dijagnostici, ističe se u studiji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju