Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija u Tokiju će, kako bi povećala sigurnost na cestama, starijim vozačima koji se odreknu vozačkih dozvola, nuditi bonove za popuste u pizzerijama i druge pogodnosti.


Prometne nesreće u kojima sudjeluju vozači stariji od 70 godina u Tokiju su se zadnjih šest godina povećale za 30 posto, objašnjava tokijska policija.

Vezani članci Tužne pizze Već im je dosta izolacije, ove otužne pizze bile su kap koja je prelila čašu Suzana Diklić Inspektorica Ministarstva otkrila porazne rezultate nadzora u domovima za starije, ali i poručila: "Kazne su male, oni nastavljaju raditi..."

Policija će zbog toga u travnju pokrenuti kampanju kojom želi smanjiti broj ljudi koji voze unatoč svojoj poodmakloj dobi.

"Hvala vam što mislite vratiti vašu vozačku kada vas počne biti strah ili kada se vaša obitelj zabrine zbog vaše vožnje", navodi se u prospektu kampanje.

U kampanji će sudjelovati 39 trgovina i različitih pružatelja usluga koji će osobama koje vrate vozačke odobravati popuste. Nudit će im se, primjerice, tretmani kod kiropraktičara, popusti za ulaznice u parkove i dodatna jela u pizzerijama. 

Velike trgovine obećavaju i slanje darova na kućne adrese, a jedna banka nudi veće kamate za štednju.