Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najnovije istraživanje pokazalo je da bi roditelji svojoj djeci trebali početi čitati priče što ranije, već kada navrše prvu godinu života kako bi bolje razvili jezične vještine.


Znanstvenici su proučavali američke obitelji s niskim primanjima, uključujući i one kojima je glavni jezik još uvijek španjolski i zaključili da djeca kojima su roditelji rano počeli čitati priče, posjeduju razvijenije jezične vještine, a i kognitivni razvoj je zapaženiji.

Vezani članci Lovro Krsnik i Ježeva kućica (Foto: Instagram) Mladi redatelj odlučio svojim primjerom pokazati da dječji klasici nikada neće biti napušteni: Danima pred Vladom čita lektire Lektira, ilustracija (Foto: Duško Jaramaž/ Pixsell) Hoće li današnji đaci ikada upoznati Pipi Dugu Čarapu i Adriana Molea? Umjesto avantura i dječjih krimića nude im se razaranja i rat

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 2.500 obitelji s djecom od 14, 24 i 36 mjeseci starosti. Oko polovice majki je reklo da svojoj djeci svakodnevno čitaju, no u prosjeku čitanje priča započinje u drugoj ili trećoj godini.

- Što prije to bolje, već i s 12 mjeseci, jednoglasni su
znanstvenici.