Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je vladala na glavama pop zvijezda i nogometaša osamdesetih godina prošlog stoljeća, trajna rođena prije 100 godina pod rukama njemačkog frizera, danas je oličenje kosmatog pomanjkanja ukusa, osim u nostalgičara.


Zbog tehnike koja se sastoji u kovrčanju beznadno ravne kose na "trajni" način, uz obilnu pomoć kemijskih sredstava, žena frizera podrijetlom iz Schwartzwalda gotovo je ostala bez kože na glavi.

Vezani članci Slika nije dostupna Najvažnije je imati dobar auto i mobitel

Karl Nessler doista je imao nekoliko pokušaja prije nego što je usavršio barbarsku tehniku na bazi bikarbonata i boraksa te golemih užarenih metalnih viklera. Dotad je njegova supruga morala preživjeti plikove na glavi i bolne urlike.

Tehniku je predstavio 8. listopada 1906. u Londonu i patentirao je. Ubrzo je trajna usvojena u Engleskoj i SAD-u, gdje se Nessler nastanio 1915. godine. Ondje je umro sam i u relativnom siromaštvu 1951. godine, jer je 1929. burzovni slom progutao glavninu njegova bogatstva.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća trajna, oliti minival, kreće u osvajanje svijeta.

Unatoč upitnoj estetici, trajna cvate na glavama pop pjevača. Tome svjedoče duge kovrčave i izblijedjele grive Šveđana iz skupine Europe, autora jedne od himni osamdesetih, "The Final Countdown" (1986.).

Glumice poput Farrah Fawcett, junaci televizijskih serija Dinastija i Dallas te brojni nogometaši usvojit će je i obogatiti frizere
osamdesetih godina. U to doba, izlozi njemačkih frizerskih salona ponosno ističu loknice Seppa Maiera, legendarnog golmana Bayerna iz Muenchena i njemačke reprezentacije.

No trajna je danas pala u zaborav. Prema najnovijem ispitivanju
njemačkog instituta GfK, samo tri posto Njemica još uvijek radi
trajnu.

No, trajna još ima svoje nostalgičare: tako Oliver Bohn, 31-godišnji frizer želi u listopadu otvoriti u gradiću Todtnau muzej u slavu Karla Nesslera.

"Njegov izum obišao je svijet. Imamo na što biti ponosni!", ocjenjuje gradonačelnik Todtnaua Andreas Wiessner.


Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju