Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi raketni napadi

Svijet strahuje od eskalacije, raste broj žrtava u sukobu Izraela i Hamasa: "Namjerno ciljaju domove, 43 posto ubijenih su djeca i žene"

Izrael je u srijedu objavio da je ubio 16 pripadnika oružanog krila Hamasa u Gazi, na što su palestinski militanti odgovorili novim raketama na Izrael, a Washington šalje izaslanika kako bi pokušao smiriti najžešće sukobe u posljednjih nekoliko godina.

Izrael je u bombaškim napadima na Gazu ubio najmanje 56 ljudi, 14 poginulih su djeca. Ozlijeđeno je više od 300 osoba, priopćeno je iz palestinskog Ministarstva zdravstva koje ima sjedište u Gazi.

Stanovnici Gaze su u panici zbog napada Izraela. "Izrael namjerno cilja civilne domove i stambene četvrti. 43 posto ubijenih su djeca i žene", rekao je Ashraf al-Qidra, glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi.

"Sad sam u Gazi. U svojem sam domu. Ne mogu izaći. Gaza je premala, a ne možete pobjeći s jednog mjesta na drugo", rekao je Omar Shaban, osnivač jedne od tvrtki za strateške studije.

"Ovo je zločin. To su bili civili - žena, njezino dijete, brijač i vlasnik lokala. To su ljudi koji su se našli na mjestu napada. Nisu pogođeni militanti ili dužnosnici, mi smo civili koji smo spavali u svojim domovima", kazao je Abed Aldayah, stanovnik Gaze.

Izrael tvrdi da su ubili militante

Izrael, pak, tvrdi da su najmanje 15 poginulih bili militanti Hamasa. Izraelska vojska odgovorila je da čini sve kako bi smanjila civilne žrtve tijekom napada na Gazu. U srijedu su priopćili da su ubijeni ključni čelnici Hamasa u, kako su opisali, "najvećem napadu od 2014. godine".

Dvojica preminulih muškaraca identificirani su kao Bassem Issa, šef brigade grada Gaze od 2017. godine, Gamal Zabda, šef odjela za razvoj i projekte, glavni igrač Hamasove raketne jedinice. Ubijen je i Khazem Khatib, šef inžinjerskog odjela u Hamasovom proizvodnom odjelu, inače zamjenik šefa osoblja, navodi Jerusalem Post.

"Rekao sam jučer da ovi sinovi tame, teroristi Hamasa i Islamističkog džihada nose odgovornost. Nedavno smo eliminirali starije zapovjednike u općem zapovjedništvu Hamasa, uključujući zapovjednika brigade Gaza i ostale zapovjednike. Ovo je samo početak, udarit ćemo ih kako nisu ni sanjali", kazao je Benjamin Netanyahu, izraelski premijer.

Hamas potvrdio smrt zapovjednika

Hamas je priopćenjem potvrdio smrt zapovjednika i "drugih vođa i svetih ratnika", a vođa tog palestinskog pokreta Ismail Hanijeh upozorio je da je "sukob s neprijateljem otvoren".

Palestinski izvor navodi da napori Egipta, Katara i UN-a za postizanjem mira nisu postigli napredak prema okončanju nasilja koje se rasplamsalo ovoga tjedna, nakon napetosti tijekom Ramazana i sukoba u Istočnom Jeruzalemu.

Opisujući scene razaranja kao "mučne", američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da će SAD poslati diplomata Hadyja Amra koji će pozvati Izraelce i Palestince na smirivanje tenzija. Šef Pentagona Lloyd Austina potvrdio je "čvrstu podršku izraelskom legitimnom pravu na obranu".

Počeli okupljati vojsku

Izrael je kod pojasa Gaze već počeo okupljati vojsku. Stigli su tenkovi i ostalo teško naoružanje. Povod za cijeli sukob moguća je deložacija palestinskih obitelji iz jedne jeruzalemske četvrti, zbog čega je prošli tjedan bilo nasilnih prosvjeda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raste broj žrtava VIDEO Izrael jutros izveo stotine zračnih napada na Gazu, kod Tel Aviva proglašeno izvanredno stanje: ''Eskaliramo prema ratu punog razmjera''

Izraelski ministar obrane Benny Gantz izjavio je da "trenutno nema datuma" do kojeg će trajati napadi na Gazu, piše CNN.

Iz Gaze je ispaljeno više od 1000 raketa na Izrael, ubijeno je pet civila, a ranjeno više od 200 osoba, priopćeno je iz izraelske vojske. Mnoge rakete presreo je sustav protuzračne obrane Iron Dome, ali nekoliko ih je pogodilo Tel Aviv.

Pozvani na prekid vatre

"Odmah prekinite paljbu, ovo eskalira prema ratu velikih razmjera", upozorio je specijalni koordinator UN-a za bliskoistočni mirovinski proces Tor Wennesland.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi zračni napadi VIDEO Hamas raketirao Izrael, devetero mrtvih u Gazi: "Ovo je poruka koju bi neprijatelj trebao dobro razumjeti"

"Šteta koja nastaje ratom u Gazi je poražavajuća, a plaćaju je svi građani. UN radi s obje strane na obnavljanju primirja. Zaustavite nasilje odmah", dodao je.

"Politička budućnost Netanyahua neizvjesna"

Pozivi međunarodne zajednice, pa i hrvatskog ministarstva vanjskih poslova na smirivanje sukoba za sada su bezuspješni. Sve nalikuje na rat koji je izbio 2014. i u sedam tjedana odnio tisuće života.

"Sudeći po svemu, zbog toga što je politička budućnost Benjamina Netanyahua sada vrlo neizvjesna, on nije mogao formirati novu vladu", objasnio je Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose.

"Stoga mi se čini da Netanyahu nije mogao ne znati, odnosno pretpostavljao je da će ovakva odluka o deložaciji u ovom trenutku prouzročiti malo veće napetosti, koje će naravno onda odugovlačiti jer njegovu političku budućnost i na temelju koje će on pokazati da i dalje postoji realna prijetnja za Izrael", dodao je Vidmarović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene