Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRAGEDIJA U RUMUNJSKOJ

Opet požar u COVID bolnici: Poginulo najmanje devet osoba, ljudi su tražili spas iskačući kroz prozore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje devet osoba je poginulo u požaru koji je u petak ujutro izbio na Odjelu za intenzivnu njegu u COVID bolnici u rumunjskom gradu Constanta. Odmah su evakuirani svi pacijenti. Ovo je već treća takva tragedija u rumunjskim bolnicama.

Vatrogasci su ugasili požar koji je u petak oko osam sati ujutro izbio na Odjelu za intenzivnu njegu u COVID bolnici u rumunjskom gradu Constanta.

Požar je ugašen nešto prije 11 sati, a na video snimkama se može vidjeti pacijente koji iskaču kroz prozore s nižih razina bolnice, a vatrogasci iznose ljude.

Privremeni ministar zdravstva Cseke Attila rekao je da je 113 pacijenata bilo u bolnici u vrijeme požara, uključujući 10 na odjelu intenzivne njege, javlja Reuters. 



Timovi za hitne slučajeve instalirali su mobilnu jedinicu za trijažu u blizini bolnice, a do sada je evakuirano 50 pacijenata i prebačeno u druge bolnice.

U rumunjskim bolnicama od četvrtka se liječilo više od 12.100 pacijenata s COVIDOM-19, uključujući 315 djece, uključujući 1.364 na odjelima intenzivne njege.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ispituje se uzrok U požaru COVID bolnice u Tetovu 14 je osoba izgubilo život: Ministar objavio koliko je zdravstvenih djelatnika ozlijeđeno
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imali koronu Strava u Rumunjskoj: U požaru bolnice poginulo 10 pacijenata na respiratorima

Broj novih infekcija COVIDOM-19 u Rumunjskoj je u četvrtak dosegao 12.032 što je novi rekord, a u jedinicama intenzivne njege u cijeloj zemlji nedostaje mjesta. Rumunjska ima drugu najnižu stopu cijepljenja u Europskoj uniji.



Inače, ovo je već treći požar u bolnicama u Rumunjskoj. Krajem prošle godine poginulo je 10 osoba na Odjelu intenzivne njege u županijskoj bolnici Piatra Neamt, a početkom ove u požaru u COVID bolnici u glavnom gradu Bukureštu poginula su četiri pacijenta. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UVODE NOVE MJERE U zadnjem tjednu ova europska zemlja svakodnevno bilježi više od 1000 novih slučajeva korone, predsjednik poručio naciji:"U kritičnom smo razdoblju..."

Predsjednik Klaus Iohannis tada je zatražio hitnu i temeljitu reformu zdravstva te je poručio da se takve tragedije više ne smiju ponoviti.

Rumunjski zdravstveni sustav bio je i prije pandemije u lošem stanju i na udaru kritika zbog korupcije, neučinkovitosti i politizacije, a zemlja ima jednu od najnerazvijenih zdravstvenih infrastruktura u Europskoj uniji.

Država je izgradila jednu bolnicu u posljednja tri desetljeća, najmanje se troši na zdravstvenu zaštitu u EU -u, a deseci tisuća liječnika i medicinskih sestara su odselili iz zemlje.

Početkom prošloga mjeseca požar je izbio i u COVID bolnici u Tetovu u Makedoniji i tada je poginulo 14 osoba, a do njega je došlo nakon još nerazjašnjene eksplozije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene