Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 20 mjeseci ograničenja

SAD konačno otvara granice: "Bilo je jako teško, samo želim vidjeti sina"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države pripremaju se u ponedjeljak ponovo otvoriti svoje kopnene i zračne granice putnicima cijepljenima protiv covida-19, okončavajući 20 mjeseci restrikcija koje su posebno loše primljene Europi, Meksiku i Kanadi.

Razdvojene obitelji, poremećeni poslovni odnosi, onemogućene profesionalne ambicije, "zabrana putovanja" koju je početkom 2020. uveo Donald Trump i zatim potvrdio njegov nasljednik Joe Biden, naišla je na oštre kritike i postala simbol zbunjenosti izazvane pandemijom.

Da se zaštiti od zemalja najzahvaćenijih covidom-19, Trump je uveo ograničenja na dolaske iz Kine u veljači 2020. Zatim su 13. ožujka na red došle europske zemlje šengenskog prostora, a kasnije Velika Britanija i Irska, dok su kopnene granice s Meksikom i Kanadom bile većinu vremena zatvorene.

Sa svim tim zemljama SAD ima značajnu trgovinsku razmjenu. "Bilo je jako teško, samo želim vidjeti sina", rekla je Britanka Alison Henry (63) koja će u ponedjeljak otputovati u posjet sinu u New Yorku nakon 20 mjeseci.

U brojnim obiteljima s obje strane Atlantika vlada uzbuđenje prije obiteljskih okupljanja. Iz Sjedinjenih Država se prošlog ljeta moglo putovati u Europu, ali stranci koji žive u Sjedinjenim Državama i oni s vizama nisu imali jamstva da će se moći vratiti.

Zrakoplovne tvrtke povećale su broj transatlantskih letova i koristit će veće zrakoplove, jer ukidanje ograničenja donosi elan u sektor koji je pandemija bacila na koljena. Duž duge meksičke granice, brojni američki gradovi od Teksasa do Kalifornije gospodarski su patili zbog tih ograničenja i nestrpljivo čekaju povratak u normalu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene