Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPSKRBIT ĆE 50 TISUĆA DOMOVA

Top investicija u zadarskom zaleđu, u rad je puštena vjetroelektrana vrijedna pola milijarde kuna: "Imamo, hvala Bogu, i bure i juga"

Vjetroelektrana vrijedna 500 milijuna kuna danas je puštena u pogon, a opskrbljivat će 50 tisuća kućanstava. Benkovac će na godišnjoj razini uprihoditi 1,5 do dva milijuna kuna u gradskom proračunu.

Čak 500 milijuna kuna vrijedna investicija u zadarskom zaleđu. U rad je puštena vjetroelektrana Korlat s 18 vjetroagregata. Prva takve vrste u Hrvatskoj koja će električnu energiju proizvoditi bez poticaja, kojom će se opskrbljivati čak 50 tisuća kućanstava. Na istom mjestu najavljena je i skora gradnja Sunčane elektrane. 

''Ovih 58 megavata u stvarnosti znači jedan posto potrošnje Republike Hrvatske, godišnje. Tako da smo upravo prije dva dana dobili lokacijsku dozvolu za izgradnju solarne elektrane upravo na ovoj lokaciji Korlat, od 75 Megavata, čija vrijednost investicije je otprilike oko 500 milijuna kuna'', rekao je Frane Barbarić, direktor Uprave HEP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tijelo oca našli dan ranije Pronađeno tijelo dječaka (4) u Neretvi: ''Očekujete da ćete uspjeti pomoći, nadate se najboljemu..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Mason Pokrenut stegovni postupak protiv Dražena Jelenića. Pitali smo ga je li spreman otkriti članove masonske lože

Od rada vjetroelektrane Korlat višestruku korist imat će građani, ali i gradska blagajna Benkovca.

''Ovo je velika stvar za jedinicu lokalne samouprave, grad Benkovac. Grad Benkovac bi na godišnjoj razini imao između 1,5 milijuna i dva milijuna kuna u gradskom proračunu'', objasnio je gradonačelnik Tomislav Bulić.

Za benkovački kraj, to je, kažu mještani ova investicija je čudo.

''Nije se nikada investiralo dosada, to je značajna investicija, ne samo za nas, za naše malo mjesto, nego za cijelu Dalmaciju'', rekao je Ivica Bulić iz Korlata.

A zelena energija u zadarskom zaleđu, točka je na i eko-priče koja se ovdje gradi godinama. Struja je u žici pa se njome mogu koristiti diljem Hrvatske.

''Ima smisla, u ovakvom slučaju, Bog i priroda da su nam podarili ove uvjete koje imamo ode zašto to ne iskoristit? Imamo, hvala Bogu, i bure i juga'', komentirao je Šime Škaulj, vlasnik OPG-a.

U konačnici, električna energija bez poticaja za građane će biti jeftinija. A dok vjetar puše, punit će se blagajna grada Benkovca. 

Korlat će, kažu, biti oaza za proizvodnju zelene energije u Hrvatskoj. Bit će to, dodaju, prvi obnovljivi hibridni energetski park u Lijepoj našoj. Iz resornog Ministarstva kažu da, prema proizvodnji obnovljive energije, prednjačimo u Europi.

Pročitajte i ovo Oštećena zgrada nakon potresa u Zagrebu Regirali na navode Fonda GSKG: "Nije istina da je Grad vlasnik zgrade na Trgu bana Jelačića"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pomogle i američke sigurnosne službe Slovenska policija zaustavila streljački pohod: Srednjoškolcu oružje iz SAD-a trebalo stići u mikrovalnoj pećnici?

''Hrvatska je sada, kao što je premijer rekao na 28,4 posto obnovljive u ukupnoj potrošnji u Hrvatskoj, a naš cilj je bio 20 posto, mi smo ga prešli za 8,4 posto'', objasnio je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

I dok, kaže, Europa planira do 2030. godine taj postotak dići do 32 posto, Hrvatska si je zadala cilj da će u idućem desetljeću razinu potrošnje obnovljive energije podići na 36 posto, ali i smanjiti cijenu električne energije.

''Jeftinija struja će itekako biti opcija za hrvatske građane, obzirom da sada je u tijeku Zakon o tržištu električne energije'', objasnio je Milatić.

On, kaže, otvara niz mogućnosti, od zatvorenih distribucijskih sustava do agregiranja i energetskih zajednica. Pa je otvaranje vjektroelektrane u benkovačkom kraju, dodaje, tek početak priče o zelenoj Hrvatskoj.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene