Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečanost u MZO-u

Najveće ulaganje u znanstvenu infrastrukturu i opremu u zadnjih 10 godina: Milijardu kuna za hrvatsku znanost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedamnaest ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava koji su dio poziva za ulaganja u vrhunsku opremu i znanstvenu infrastrukturu vrijedna milijardu kuna iz EU fondova, svečano je potpisano u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu.

Sredstva programa "Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu sektora istraživanja, razvoja i inovacija" najveće su ulaganje u znanstvenu infrastrukturu i opremu u posljednjih deset godina, složili su predstavnici vlasti i korisnici sredstava.

Pročitajte i ovo Blaženka Divjak o škampima i cateringu - 4 Ka plaća EU... Ministrica Divjak o meniju planiranom za edukaciju prosvjetnih radnika: "Mogu špek fileki, ali mislim da može i losos" Slika nije dostupna Dekan prijavio ministricu Divjak reagirala na kaznenu prijavu Fakulteta hrvatskih studija: ''To je pokušaj pritiska i zastrašivanja''

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak čestitala je korisnicima i kazala da će sredstva omogućiti značajan iskorak u istraživanjima, privlačnosti za mlade istraživače, te veću mogućnost suradnje s inozemnim istraživačima i gospodarskim sektorom, uključujući i privlačenje znanstvenika iz cijelog svijeta.

Ovo je druga milijarda koju u posljednjih šest mjeseci dajemo u hrvatsku znanost, nakon 760 milijuna kuna ulaganja u znanstvene centre izvrsnosti i više projekata koji su vrijedni po desetke milijuna kuna, kazala je ministrica Divjak u prigodi potpisivanja ugovora.

Imamo razvoj novih prehrambenih centara i robotike u Zagrebu, razvoj metalske industrije u Međimurskoj županiji, projekt energetske učinkovitost u Splitu, istraživanje dijagnostike malignih bolesti u Osijeku, i druge kazala je i dodala da se radi o značajnom poticaju za gospodarstvo, jer se svako uspješno gospodarstvo temelji na obrazovnom sustavu izvrsnoj znanosti.

Ministrica Divjak ponovila je da će Hrvatska postupno povećati iznos ulaganja u znanost koji sada iznosi 0,8 posto BDP-a, a cilj je dostigne stopu od 1,4 posto BDP-a.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije ​Tomislav Petric kazao je da su projekti te visine ulaganja ove godine potpisani samo još jednom, i dva puta prošle godine, te među korisnicima posebno izdvojio Fakultet strojarstva i brodogradnje s osam ugovora, te županije Virovitičko-podravsku i Međimursku sa sedam ugovora u posljednjih nekoliko godina. On je najavio da će sljedeći mjesec biti potpisano gotovo milijardu novih ulaganja u znanost.

U ime korisnika sredstava zahvalio je ravnatelj Instituta za fiziku Marko Kralj, koji je izrazio nadu da će Ministarstvo i dalje podržavati znanstvene institucije, kazao da je za neke od projekata put pripreme trajao i pet i više godina, te da kazao da korisnika očekuju izazovi implementacije projekata.

Ministarstvo je prvotno imalo na raspolaganju za navedeni poziv 760 milijuna kuna, ali je zbog važnosti istraživačke infrastrukture odlučilo osigurati dodatnih 232 milijuna kuna, što u konačnici iznosi 992 milijuna kuna, rečeno je.

Za financiranje su odobrena 22 projekta od kojih su dva potpisana u Splitu početkom svibnja, a uskoro se očekuje potpisivanje još tri projekta, rečeno je. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene