Nikad turbulentnija školska godina uskoro završava, a za učenike osmih razreda počinje važno razdoblje - odabira i upisa u srednje škole.

Galerija Marija Miholjek - Upisi u srednje škole - 1 Marija Miholjek - Upisi u srednje škole - 7 Marija Miholjek - Upisi u srednje škole - 6 +3 Marija Miholjek - Upisi u srednje škole - 5

Osmaši se već od ponedjeljka mogu prijavljivati u sustav e-upisa. Dakle, od danas pa do 8. srpnja imaju dovoljno vremena razmisliti - koju će školu upisati.

Vezani članci Školski pribor - 3 Nova školska godina: Provjerili smo što je sve poskupjelo, cijena jedne važne stvari skočila čak 300 posto Slika nije dostupna Bivša ministrica o prijemnim ispitima za škole: ''Problem je stvaran, ali opet se radi ono što je lakše, a ne pametno''

Za neke od njih, ocjene u osnovnoj školi nisu dovoljne, jer škole koje svake godine imaju "navalu" super-odlikaša provode prijamne ispite - odnosno dodatne provjere znanja, od 13. do 16. srpnja.

Krajem srpnja - zaključavaju se njihovi izbori srednjih škola koje žele upisati, a 25. srpnja će znati - jesu li upisali ono što su željeli. Od 27. do 31. srpnja upisnice dostavljaju u srednje škole. Prvi put i ovaj dio obavljaju elektroničkim putem.

Što znači da će učenici, ali i učitelji koji se bave upisima, tek od prvog kolovoza moći odahnuti i službeno početi uživati u ljetu. Ove godine kasnije nego inače - jer sve rokove pomaknuo je štrajk i produljenje nastavne godine.

Osmi razred ove godine završava 39.106 učenika, a u srednjim školama ima 44.903 upisna mjesta. Četvrtina se odnosi na gimnazijski program. Najviše, 42 posto upisat će četverogodišnje strukovne škole, 15 posto trogodišnje, a za 11 posto učenika ima mjesta u obrtničkim školama.

Kako bi olakšalo odluku osmašima, ali i njihovim roditeljima o tome koju školu upisati, Ministarstvo obrazovanja podsjeća na e-rudnik. Online aplikaciju. Ona otkriva veličinu razreda u određenoj školi, pedagoške mjere, ocjene.

Tako se može vidjeti prosječna ocjena učenika u osmom razredu osnovne škole, usporediti je sa završnom ocjenom istog tog učenika u četvrtom razredu srednje škole, ali i uspjehom na maturi. I procijeniti - koliko takve ocjene odstupaju od škole do škole.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju