Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BIT ĆE SVE GORE

Sve ih je više: Bakterije otporne na antibiotike samo u jednoj godini u Europi ubile više od 30 tisuća ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati piju sve više tableta, a prekomjerno se troše i antibiotici. Pa raste i broj onih koji umiru od infekcija uzrokovanih bakterijama koje lijekovi više ne mogu pobijediti.

Uz sve to rastu i troškovi zdravstvenog sustava. A na odgovorno uzimanje lijekova građane treba podsjetiti današnji dan - Europski dan svjesnosti o primjeni antibiotika.

Pročitajte i ovo Puno toga liječimo antibioticima, a ne bismo trebali - 5 ZANIMLJIVI PODACI Gutamo ih kao ludi, plaćamo ih sve skuplje, a najčešće uzalud: Hrvati ne znaju s antibioticima Slika nije dostupna Kad lijekovi prestanu biti djelotvorni Uđemo li u post-antibiotičko doba, evo što će se dogoditi

No nažalost, većina pije sve više tableta. I previše antibiotika. Što je dovelo do toga da su bakterije postale otporne pa su prošle godine samo u Europi ubile 33 tisuće ljudi. Takvih otpornih bakterija prije se u ovom zagrebačkom laboratoriju proučavalo 10-ak na godinu. Danas? Više od 1000.

Arjana Tambić Andrašević s Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" pokazala je ekipi Dnevnika Nove TV kako izgledaju posudice s bakterijama te učinkovitim i neučinkovitim antibioticima. "Nažalost, danas se sve više susrećemo s ovakvim bakterijama, vidite koliko antibiotika nije djelotvorno, i recimo za izbor imate samo ovaj jedan antibiotik. I onda ako imate peh da je vaš pacijent na taj antibiotik alergičan, nemate puno opcija."

Svaki dan antibiotik popije svaki treći bolesnik. Često se uzimaju i kada su u pitanju virusi, na koje uopće ne djeluju. Liječnici kažu - mnogi pacijenti ga zahtijevaju. Pa antibiotika popijemo dvaput više nego Nizozemci.

"Imamo zahtjeve da se propiše antibiotik da se skrati vrijeme bolovanja. Mi volimo pričekati dva dana da vidimo kako se stvari događa, a ljudi si nekad ne mogu dozvoliti to produžavanje bolovanja", kaže Hrvoje Tiljak, liječnik obiteljske medicine.

Ipak, korištenje antibiotika je prošle godine bilo u padu za 12%. No zato Hrvati nemaju granicu s ostalim lijekovima. Potrošnja je u porastu 8%. "Lijekovi za kardiovaskularni sustav, nakon toga za probavni sustav i nakon toga za živčani sustav. Događaju se situacije da osobe žele bez recepta kupiti lijek koji se izdaje na recept. Mi tu naravno moramo postupiti po pravilima", kaže Emilija Horvat iz Gradske ljekarne Zagreb. Pa se recepti često i krivotvore. Zato apeliraju da lijekove treba piti odgovorno.

Neodgovorno trošenje antibiotika dovelo je do toga da će u sljedećih 30 godina od infekcija umrijeti 10 milijuna ljudi. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene