Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"BiH je moja nada"

Sud BiH odbio pritvoriti Mamića, oduzeti su mu dokumenti i zabranjen izlazak iz zemlje, čeka se zahtjev za izručenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravko Mamić pojavio se jutros na Sudu BiH u Sarajevu, nakon što je potvrđena druga optužnica protiv njega u Hrvatskoj zbog financijskih malverzacija u Dinamu. I danas se usprotivio izručenju.

- Sud Bosne i Hercegovine odbio je pritvoriti Zdravka Mamića, po obnovljenoj tjeralici koju je zatražila Hrvatska. Naložili su ipak da mu se oduzme putna isprava i zabrani izlazak iz zemlje.

Pročitajte i ovo Nastavak suđenja Mamićima - 1 Bivši igrači Dinama Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne mogu se sjetiti da li je baš bilo tako, ali netko mi je donio novac" Slika nije dostupna Završeno ročište u Sarajevu Tužiteljstvo BiH se protivi izručenju, Mamić na sudu poručio: "Trebam dobiti nagradu jer sam prijavio korumpirane suce"

- Zdravko Mamić rekao je da ne želi biti izručen Hrvatskoj i da ostaje u Međugorju.

13:56 Sud BiH odbio je pritvoriti Zdravka Mamića te je naložio oduzimanje putnih isprava i zabranu izlaska iz zemlje. Također, Mamić se jedanput tjedno, srijedom, u periodu od 10 do 14 sati mora javljati u nadležnu policijsku postaju u mjestu boravišta, odnosno u PU Čitluk, odluka je Suda BiH.

12:06 "Svakome je jasno, ne možete u tim optužnicama pročitati da sam oštetio državni proračun ili utajio porez niti za jednu lipu. Ni Dinamo nije napisao da se osjeća oštećenim... Hrvatski režim navalio mi se na leđa.

To je politički montiran proces, čudi me da, zdravo seljački, ne istražite, vi novinari, da se čovjeku ne stavlja na teret da je oštetio državu. Vidim da se pošto-poto želi moja eliminacija iz sportskog... čak i fizičkog života Republike Hrvatske. BiH je moja sudbina i moja nada", rekao je Mamić nakon ročišta.

Zahvalio je medijima u BiH. "To je dijametralno suprotno od onoga što sam doživio od svoje domovine. Jučer sam htio izaći s podacima koji bi uzdrmali državu. Odvjetnik me upozorio da bih time naštetio svojoj situaciji. Moj je cilj da se moje suđenje ne održi u Osijeku, koji je ucijenjen od hrvatskih službi", uvjeren je Mamić.

12:05  Završilo je ročište na sudu u BiH. Mamić nije zadržan u pritvoru. "Optužnica ima više od 700 stranica, moramo je detaljno proučiti, tražit ćemo rok za pripremu obrane", rekao je Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić i dodao:

"U sadašnjim okolnostima nije ostavljena mogućnost da Mamić ima pravedno suđenje u Hrvatskoj. Gotovo 90 posto djela koje se navode u optužnici datiraju prije potpisanog sporazuma BiH i Hrvatske. Ovdje treba biti jasno da Mamić iz budžeta nikada nije utajio niti jednu kunu, a niti jedna okolnost ne ukazuje na činjenicu da će Mamić nekamo pobjeći", rekao je Rajić i predložio Sudu BiH da mu odredi mjeru zabrane napuštanja BiH s osobnom iskaznicom ili putovnicom, kao i da se javlja svakih sedam do deset dana u najbližu policijsku stanicu, javlja Dnevni avaz.

11:19  Mamić je stigao na sud. Novinarima je kratko poručio: "Vidite da sam najnormalnije došao tu, sve je u redu. Dobio sam poziv, uručen mi je poziv i sad ćemo vidjeti", rekao je Mamić.

10:37  Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da će u najkraćem mogućem roku potpisati zahtjev za izručenje bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, no nije želio nagađati kada bi Mamić mogao biti u Hrvatskoj.

"Ja ću danas tek dobiti spis sa Županijskog suda u Osijeku i on će sadržavati svu dokumentaciju koju treba. Mi trebamo vidjeti je li spis cjelovit, prekontrolirati ga, a kada to utvrdimo, pokrenut ćemo zahtjev za izručenje. Zahtjev potpisujem ja, to ide u Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, odakle se prosljeđuje Sudu BiH. Na sudu onda odlučuju jesu li zadovoljeni uvjeti za izručenje, a ministar pravde odlučuje i potpisuje odluku o konačnom izručenju", pojasnio je Bošnjaković.

10:21 Mamić će tijekom dana pred Sudom BiH biti ispitan o tome želi li da ga se izruči Hrvatskoj, što su zatražile pravosudne vlasti nakon podizanja druge optužnice protiv njega pred Županijskim sudom u Osijeku. Mamić će se, navodno, pozvati na to da uz hrvatsko posjeduje i bosanskohercegovačko državljanstvo te će biti protiv izručenja, javlja Hina.

9:50 Odvjetnik Zdravka Mamića Zdravko Rajić rekao nam je da se njegov klijent nalazi na putu prema Sarajevu.

"Na Sudu Bosne i Hercegovine u utorak će biti održano ročište o izručenju Zdravka Mamića Hrvatskoj", potvrdio nam je Rajić i dodao kako je ročište zakazano za 11:30. 

Demantirao je tvrdnje pojedinih medija da je Mamić uhićen i naglasio kako se ročište održava u redovnoj proceduri.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su uručili poziv bivšem čelniku Dinama da se javi u Sud Bosne i Hercegovine, javlja Klix.ba. Mamić se, prema njihovim informacijama, jutros nalazio u Mostaru.

Ako se Mamić bude protivio izručenju Hrvatskoj, uslijedit će sudski postupak u kojem će se odlučivati o njegovoj ekstradiciji. Mamić sudsku odluku može čekati ili u ekstradicijskom pritvoru ili na slobodi ako mu bude dopušteno da plati jamčevinu, objašnjava Klix.ba.

U ponedjeljak je Interpol obavijestio BiH pravosudne institucije i policijske agencije o raspisivanju međunarodne tjeralice za Mamićem, koji se nalazi u Međugorju već godinu dana, a nakon što je dan pred izricanje presude otišao u BiH.

Ako Sud BiH odluči da su ispunjeni uvjeti za izručenjem, konačnu odluku ipak donosi ministar pravde BiH Josip Grubeša. BiH je prošle godine već jednom odbila izručiti Mamića Hrvatskoj.

Optužnice protiv Mamića

Optužno vijeće je 21. svibnja potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor.

Temeljem prve, od ukupno tri, Uskokove optužnice Mamić je u lipnju prošle godine na osječkom Sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši "Dinamov"direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK "Dinamo" je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna. (MT/Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene