Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povorka na praznik rada

Sindikalisti uputili poziv ljudima koji misle da Vlada vodi zemlju u krivom smjeru: "Umjesto da roštiljate..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matica hrvatskih sindikata (MHS) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) održali su konferenciju za medije na temu "Međunarodni praznik rada 2018.: Za reforme za ljude".

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić najavili su u ponedjeljak da će ove godine za Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, organizirati zajedničku sindikalnu prosvjednu povorku pod nazivom "Za reforme, za ljude", kojom će tražiti pravedne plaće i bolje uvjete rada, dostojanstvenu starost, kvalitetnije obrazovanje, učinkovit i dostupan zdravstveni sustav, učinkovito pravosuđe i javnu upravu te promjenu odnosa prema EU-u.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Proslava 1. maja u Maksimiru (Foto: Pixell) Sindikalni prosvjed u Zagrebu "Graha i igara": Proslava 1. maja po gradovima - ako planirate biti vani, donosimo kakvo vas vrijeme očekuje

Sudionici povorke krenut će u 11 sati ispred Radničkog doma na Trgu kralja Petra Krešimira IV prema parku Maksimir, mjestu gdje se tradicionalno obilježava 1. svibanj, a osim sindikalaca iz Zagreba sudjelovat će i oni iz Pule, Rijeke, Varaždina, Čakovca i Slavonije, tako da se očekuje više tisuća sudionika, najavio je Novosel na konferenciji za novinare.

Novosel je pozvao sindikalno članstvo i građane da prosvjednom provorkom pošalju poruku Vladi kako je to samo prvi korak u njihovim budućim zajedničkim akcijama za boljitak hrvatskih građana i provedbu reformi za ljude.

Osvrnuo se na najavu mirovinske reforme, optuživši Vladu da "bez imalo grižnje savjesti i srama" najavljuje podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu znatno ranije nego što to postojeći zakon omogućuje i dodatno penaliziranje za raniji odlazak u mirovinu, iako je u Hrvatskoj prosječna životna dob kraća nego u europskim zemljama koje su podigle dobnu granicu za odlazak u mirovinu.

Najavljuje se i reforma zdravstva u korist interesnih lobija i privatnog kapitala, uz opasnost da u konačnici izgubimo primarnu zdravstvenu zaštitu. Hrvatski radnici ne žele više biti taoci interesa kapitala i politike u njegovoj službi, stoga radnici traže reforme koje će im omogućiti bolji život, rekao je Novosel.

Tržište rada pokazalo je da poslodavci nisu bili u pravu i da uvoz radne snage ne može riješiti problem nedostatka radne snage. Poslodavci moraju shvatiti da nema kvalitetne radne snage koja će dolaziti u Hrvatsku raditi za male plaće, već da se višak vrijednosti mora preraspodijeliti u plaće, kaže Novosel.

Ribić: Treba razmišljati o spuštanju dobne granice za odlazak u mirovinu

Apelirao je na Vladu da bude aktivnija u borni protiv sive ekonomije, kroz koju se gubi znatan novac, da poveća prihode proračuna i minimalnu i najniže plaće kako bi bilo dovoljno novca i za isplatu mirovina.

Ribić je pak izrazio nadu da će 77 posto građana, koji po anketama smatraju da Vlada vodi zemlju u krivom smjeru, doći na prvosvibanjski prosvjed, umjesto da taj dan roštiljaju, jer je organizirani pritisak građana jedini način da se u zemlji nešto promijeni.

Povećanje dobne granice za dolazak u mirovinu je ekonomski, socijalno i humano neodrživo, pa bi 77 posto građana trebalo rušiti tu i takvu politiku, ustvrdio je Ribić. Po njegovu mišljenju, trebalo bi razmisliti o spuštanju dobne granice za odlazak u mirovinu, što već rade mnoge zemlje u svijetu.

Potrebna je reforma obrazovanja kroz povećanje kvalitete i izdvajanja, naglasio je Ribić ustvrdivši da su EU sredstva omogućila Vladi smanjenje domaćih sredstva za tu namjenu. No, novac iz EU-a nije povećao standard obrazovnog sustava jer je "otet za potrebe koje diktira vojno-veteranski lobi", kaže Ribić.

Ovo je prilika da se država vrati građanima, jer su neki na nju stavili kandže, a to ne može nitko promijeniti osim samih građana, zato ih pozivamo da se pridruže prosvjedu, poručio je Ribić.

Za Hrvatsku nema alternative članstvu u EU, ali to "ne znači da si moramo odrezati pola mozga, kao što to čine predstavnici hrvatske Vlade kada odu u Bruxelles". Hrvatska politika u Bruxellesu mora biti aktivna i vođena u skladu sa socioekonomskim stanjem stanovništva i zemlje, a ne obrnuto, naglasio je Ribić. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene