Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA PALEONTOLOGE NEPROCJENJIVO

Policija na graničnom prijelazu pronašla veću količinu fosila: "Zbirka je zanimljiva ilegalnim trgovcima, kolekcionarima i ima veliku materijalnu vrijednost"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je u automobilu 46-godišnjaka na graničnom prijelazu Stara Gradiška pronašla veću količinu fosila neprocjenjive vrijednosti.

Na graničnom prijelazu Stara Gradiška 17. travnja u 20:25 na ulazu u Hrvatsku policija je prilikom kontrole automobila slovenskih nacionalnih registracijskih oznaka kojim je upravljao 46-godišnjak pronašla veću količinu fosila neprocjenjive vrijednosti.

Osim veće količine fosila, policija je u zajedničkoj suradnji sa službenicima carine, u prtljažnom prostoru automobila pronašla i razne životinjske ostatke, a za koje vlasnik nije imao nikakvu dokumentaciju. Policija je osumnjičenom oduzela fosile te nastavlja s kriminalističkim istraživanjem. 

Predstavnici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba i Muzeja Brodskog Posavlja, danas nastavljaju s postupkom preuzimanja, odnosno preliminarnog determiniranja i fotografiranja uzoraka. Potom će stručne osobe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba, privremeno do rješavanja pravnog statusa, preuzeti i pohraniti paleontološku građu u svoje nove, suvremene čuvaonice.

Također će provesti nužne zahvate u skladu s pravilima struke, a u smislu preventivne zaštite i sprječavanja propadanja građe, priopćila je PU brodsko-posavska. 

Zbirka neprocjenjive vrijednosti

Viši kustos, voditelj Geološko paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba Dražen Japundžić rekao je:

"Odmah smo se odazvali pozivu iz Ravnateljstva policije, te su nam policijski službenici u Postaji granične policije Stara Gradiška omogućili uvid u predmetnu građu/fosilne nalaze kako bismo dobili informacije o njezinu sadržaju i vrijednosti.

Uvidu je prisustvovala i kustosica Muzeja Brodskog Posavlja, kolegica Ivana Maruščak. Nakon pregleda potvrdili smo da se radi o vrlo vrijednoj, dragocjenoj i za nas paleontologe fosilnoj građi od neprocjenjive vrijednosti.

Građa predstavlja ostatke fosilne faune iz geološkog razdoblja srednjeg miocena (prije oko 15 mil. godina), a najzastupljeniji su ostaci (zubi, čeljusti) fosilnih praslonova (Gomphotherium i Prodienotherium), fosilnog nosoroga (Brachypotherium), fosilnih svinja (Conohyus), fosilnih dabrova, jelena, goveda itd.

Nove znanstvene spoznaje

Također smo u građi razaznali tri-četiri primjerka fosilnih vodozemaca (Salamander). Primjerci nisu očišćeni niti preparirani, tako da vjerojatno sadrže i druge fosilne vrste, koje se trenutačno ne mogu determinirati. Kao što sam već rekao, ovo je vrlo vrijedna i bogata fosilna građa i zasigurno će nam dati nove znanstvene spoznaje o životu, klimi i okolišu u pradavnoj Zemljinoj prošlosti na području srednje Europe", kazao je Japundžić. 

Viši kustos dodao je i to da izuzeta građa ima i svoju veliku materijalnu vrijednost (u ovom slučaju nekoliko desetaka tisuća eura), te je zanimljiva ilegalnim trgovcima "kolekcionarima". Kazao je i kako predstavlja veliki, pozitivni doprinos geološko-paleontološkoj i muzejskoj struci te prirodoslovlju općenito. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene