Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izraelci sutra stižu u MORH

Objavljeni dijelovi američkog dokumenta o avionima F-16 za koji državni vrh tvrdi da ne postoji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je državni vrh u više navrata odbio potvrditi postojanje tzv. non-papera, neki njegovi dijelovi ipak su objavljeni.

Premijer Andrej Plenković, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević i članovi Stručnog tima za odabir borbenih aviona negiraju postojanje dokumenta o kojemu se sve više govori.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku" Slika nije dostupna tko laže u cijeloj priči? "Sitnica" vrijedna 3 milijarde kuna: Pogledajte kronologiju propalog posla s izraelskim borbenim avionima F-16

Kako piše portal Obris.org, s više je strana potvrđeno postojanje dokumenta, popularno nazvanog non-paper, na kojemu je datum 17. siječnja prošle godine. Dokument je adresiran na Ured predsjednice RH, Vladu RH i Ministarstvo obrane RH.

Radi se o namjerno neslužbenom dokumentu, zabilješci pomoću koje "Vlada SAD-a želi da Hrvatska ima potpunu sliku o svim elementima programa F-16 kako bi Hrvatska mogla doći do informirane odluke/izbora", baš u vrijeme kada se u hrvatskoj javnosti govorilo o provođenju dodatnih izvida ovog velikog obrambenog posla.

Taj tzv. non-paper na dvije stranice, u pet odvojenih dijelova, ukratko je upozorio na: 1) preporučenu satnicu i korake za dobivanje uvida u tehničko stanje konkretno ponuđenih izraelskih i grčkih rabljenih aviona F-16, 2) niz pitanja koja bi Hrvatska trebala postaviti Izraelu i Grčkoj, a tiču se strukture samih ponuđenih aviona, njihove avionike, kao i stanja motora, zemaljske opreme te rezervnih dijelova i obuke, 3) mogući "timeline" cijelog hrvatskog posla dobave izraelskih ili grčkih rabljenih F-16, 4) preporučenu satnicu i korake potrebne za kvalitetan uvid u ponudu novih aviona F-16V Blok 70/72 i 5) mogući "timeline" cijelog posla pribavljanja novih američkih F-16V za Hrvatsku.

SAD smatrao uvid u informacije bitnim

Zanimljivo je da je SAD smatrao da bi se detaljan uvid u tehničko stanje konkretno ponuđenih (pojedinačnih) rabljenih letjelica trebao steći prije nego Hrvatska donese konačnu odluku o izboru nekog od ponuđača. Baš kao i da bi ishođenje potrebnih TPT dozvola (posebno za same avione, a posebno za podsisteme) za rabljene F-16 te izbor izvođača svih potrebnih radova, a što je potrebno za točno utvrđivanje ukupne cijene konkretno potrebnih zahvata na avionima, trebalo obaviti prije hrvatskog donošenja konačne odluke o izboru jednog od ponuđača borbenih aviona F-16.

Osim toga, prema američkoj procjeni, u slučaju da je slijedila preporučene korake, predviđalo se da Hrvatska takvu "informiranu odluku" o odabiru rabljenih izraelskih ili grčkih aviona ne bi mogla donijeti prije ljeta 2018. (pretpostavljeno je razdoblje između lipnja i rujna prošle godine, a potpisivanje ugovora u rujnu 2018.), a za američke nove avione uoči jeseni (predviđeno razdoblje za potpisivanje ugovora – rujan 2018.). U tom slučaju, isporuka izraelskih, odnosno grčkih rabljenih aviona bila bi u siječnju 2021. godine, a američkih novih letjelica - od prosinca 2021. do srpnja 2022.

Ovaj američki dokument sigurno je vidjelo više ljudi od samog premijera, predsjednice i ministra obrane, pa je neshvatljivo negiranje njegova postojanja i istodobna borba protiv SAD-a kao strane koja je navodno namjerno uništila hrvatsko-izraelski posao stoljeća, piše Obris.

Negirali postojanje dokumenta

Podsjetimo, termin non-paper vrlo je često spominjan posljednjih dana, a označava dokument koji izričito nema snagu službenog dokumenta, ali je neka vrsta zabilješke, odnosno informacije koja bi se trebala uzeti na znanje. Priča o američkom non-paperu vezanom za hrvatsku nabavu borbenih aviona provlači se danima.

Prvi je postojanje non-papera demantirao sam premijer Andrej Plenković. Kazao je da on taj dokument nije vidio i ne zna o čemu se radi. Nakon premijera postojanje non-papera komentirao je i član MORH-ova Stručnog povjerenstva za odabir aviona, brigadir Željko Ninić. Ninić je kazao da nije vidio taj dokument, a upitan vjeruje li da on postoji, odgovorio je: "Ja vjerujem u Boga. U papire ne vjerujem."

Priopćenjem se oglasio i MORH. U priopćenju se navodi da non-paper ne postoji u Ministarstvu obrane. "Ministarstvo obrane arhivira zaprimljene akte, tako i akte i korespodenciju sa zemljama ponuđačima u postupku nabave višenamjenskog borbenog aviona", dodaje se u priopćenju MORH-a. Ministar obrane Damir Krstičević ne smatra se odgovornim.

Nakon MORH-a kratku je izjavu dala i glasnogovornica Ureda predsjednice RH Ivana Crnić. "Predsjednica Republike Hrvatske nikada nije zaprimila nikakav dokument, kako ga u vašem upitu nazivate non-paper, iz kojeg proizlazi da postoje problemi u proceduri nabave borbenih zrakoplova. Za sve tehničke pojedinosti postupka nabave zrakoplova molimo vas da se obratite nositelju postupka, Ministarstvu obrane RH", kazala je.

Izraelska delegacija koju predvodi generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam, trebala bi na sastanak u MORH stići sutra u 12:30 sati, javlja N1 televizija

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene