Damir Krstičević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Damir Krstičević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Upitnom nabavom borbenih F16 aviona od Izraelaca bavio se i saborski Odbor za obranu.


Od ministra obrane Damira Krstičevića i svih aktera ovog posla tražilo se da pojasne gdje je zapelo. Sve su, podsjećamo, usporili Amerikanci zahtjevom da se prije isporuke iz aviona izvade ugrađeni izraelski uređaji.

Vezani članci Umirovljeni vojni pilot Ivan Selak (Foto: Dnevnik.hr) Umirovljeni vojni pilot o propaloj kupovini izraelskih aviona: "Amerika nas je spasila. Ispali smo naivni" Damir Krstičević (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell) Objavljen i drugi e-mail upozorenja Amerikanaca oko nabave izraelskih F-16, u njemu poslali i zanijekani non-paper

Krstičević je izbjegavao dati odgovor na pitanje jesu li Izraelci u pregovorima upozorili Hrvatsku na uvjete SAD-a i znaju li za njih od samog početka.

''Proces je vođen temeljito i u funkciji hrvatskih nacionalnih interesa. Sad imamo izazov, ali vjerujem da će Izrael i SAD to riješiti'', rekao je Krstičević. Dodao je da Hrvatska inzistira da dobije zrakoplove koje je i tražila.

Na opetovana pitanja reporterke Dnevnika Nove TV Ivane Pezo Moskaljov je li Izrael upozorio na uvjete, kao i na pitanje je li žurio s poslom, ministar je izbjegavao odgovor, a onda se i neprimjereno obratio novinarki:

Ivana Pezo Moskaljov: Kao partneri vas nisu upozorili na uvjete koje su rekli da će ispuniti, nisu ih ispunili godinu dana nakon svega?

Damir Krstičević: Proces je u tijeku. Kad zatvori se proces, vidjet ćemo.
Ivana Pezo Moskaljov: Ostajete li u Vladi?
Damir Krstičević: A što ti imaš neki drugi plan?
Ivana Pezo Mokaljov: Mi nismo na ti!

''A što ako sve prođe kako treba?'' pitao je na kraju ministar.

Dragovan: Odbor za obranu je radio korektno

"Ministar i njegov tim vrlo detaljno su nas obavijestili o svim radnjama koje su poduzete od donošenja odluke do današnjeg dana. Vrlo otvoreno i bez uvijanja se odgovaralo na sva postavljena pitanja i mi smo zadovoljni s dobivenim informacijom koje smo dobili od ministra obrane i načelnika Glavnog stožera. Osobno vjerujem da će se ovaj postupak za odobrenje za prodaju okončati kako je i najavljeno, odlukom američkog Kongresa kako bi se završio taj posao", rekao je predsjednik Odbora Igor Dragovan (SDP).

Na upit zašto je šutio mjesec dana nakon što ga je Krstičević kao predsjednika saborskog Odbora za obranu na sastanku u Ministarstvu obrane tijekom godišnje prezentacije stanja u vojsci izvijestio o novonastalnoj situaciji, Dragovan je odgovorio kako je tek tada doznao da se stvari odvijaju brže nego što se očekivalo.

Upitan zašto tijekom sastanka članova odbora i predstavnika MORH-a nije postavljao pitanja, Dragovan je kazao da je o situaciji obaviješten tijekom tog sastanka.

"Kao predsjednik Odbora mislim da smo u djelokrugu Odbora radili korektno. Procijenili smo da je bolje razgovarati ikad nego nikad", izjavio je Dragovan.

Predsjednica podržava ministra Krstičevića

Na novinarski upit hoće li Krstičević napustiti Vladu, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako ne vidi razloga za to. 

"Ne vidim zašto bi ministar odstupio u ovom trenutku. Riječ je o pregovorima između Izraela i SAD-a u kojima Hrvatska ne može sudjelovati iako nas se to tiče. Ne vidim nikakvu odgovornost ministra Krstičevića", rekla je predsjednica. 

Novi šokantni detalji o premlaćivanju 18-godišnje Zadranke: "Da je bio još jedan udarac, ne bi preživjela"

Otkriveni detalji o muškarcu kojeg ljubi Milanka Opačić, evo gdje je ljubav planula