Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KIŠA NE STAJE

Poteškoće zbog padalina: U Lici proglašene izvanredne mjere obrane od poplava, u Zagorju voda ulazi u kuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilne kiše poplavile su naselja u Zagorju, na terenu su i vatrogasci.

Obilna kiša koja je cijelu noć padala stvorila je velike probleme i u Zagorju. Vatrogasci DVD-a Zlatar Bistrica na terenu ispumpavaju cestu prema Konjščini, gdje voda već ulazi u kuće. Kako su rekli, budući da nema naznaka da će se voda ispumpati, načelnik Žarko Miholić uz zapovjednika DVD-a izdao je zapovijed da se prekopa nogostup kako bi se voda lakše mogla povući.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Stiglo nam je proljeće: Meteorolog otkrio što nas čeka na početku novog tjedna Ilustracija Vremenska prognoza Meteorolog Ivan Čačić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje početkom Velikog tjedna

Marijan Lovrenčić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, kazao je da su na terenu dvije profesionalne vatrogasne postrojbe. "Trenutno imamo 15 intervencija. Neke su završene, a neke se još uvijek odrađuju. Na terenu su dvije vatrogasne postrojbe s 50-ak vatrogasaca. Najveći problem su slivne vode koje se zadržavaju na parkiralištima i u dvorištima", objasnio je Lovrenčić za DNEVNIK.hr.

Vatrogasci primaju pozive u pomoć

Predsjednik DVD-a Bedekovčina Željko Odak kazao je da su i u Bedekovčini padaline uzrokovale poprilične poplave.

"Jutros u 6.50 sati uzbunjena je vatrogasna postrojba DVD Bedekovčina zbog poplava uzrokovanih noćašnjim kišama. Vatrogasci su na terenu i ispumpavaju vodu kod pekare Tomaševski", rekao je Odak i dodao da poziva građana i dalje ima puno. Poplava ima i u stubičkom kraju, ali i u zabočkom naselju Repovec, piše Zagorje.com.

Vikend kišovit i vjetrovit

Prema vremenskoj prognozi, tijekom vikenda nas i dalje očekuju oborine. Naime, iako se još uvijek zbrajaju posljedice nevremena s početka tjedna, a već nam se sprema novo. Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena, pred nama je opet nekoliko kišovitih i vjetrovitih dana, kako na kopnu tako i uz Jadran. Cijeli vikend bit će vjetrovit i kišovit, osobito na Jadranu pa je izdano crveno upozorenje Meteoalarma.

U petak poslijepodne su zabilježeni prvi olujni udari juga, a u 19 sati najjači udari vjetra mjere se u Splitu, odnosno na Marjanu gdje je izmjerena brzina vjetra od 105 kilometara na sat. U Umagu je štetu napravila pijavica koja je prošla gradom. Nastradalo je stablo i krov zgrade.

Upozorenje na opasne vremenske pojave za 16. studenog

Ravnateljstvo Civilne zaštite objavilo je nove podatke vezane uz oborine i poplave. Na srednjem i južnom, a navečer i na sjevernom Jadranu jako (v>10 m/s) i olujno (v>17m/s) jugo, s udarima od 20 do 29 m/s.

Obilna kiša, od 40 do 80 mm, lokalno i više, na sjevernom Jadranu, u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Gorskom kotaru i unutrašnjosti Dalmacije, a mjestimice i izraženiji pljuskovi s grmljavinom uz prolazno pojačan vjetar i obilnu kišu u kratkom vremenu pa može biti bujičnih poplava i poplavljivanja riva. Veća količina kiše od 30 do 50 mm tijekom jutra i prijepodneva i u središnjoj Hrvatskoj.

Grad Zagreb: Kiša će na širem području grada biti obilna, osobito rano ujutro i tijekom prijepodneva. Do 7 sati palo je između 20 i 30 mm, na Sljemenu 35 mm.

Stanje obrane od poplava

Dana 15. studenog 2019. u prijepodnevnim satima aktiviran je Stožer civilne zaštite grada Obrovca radi uspostave redovnih mjera obrane od poplava na rijeci Zrmanji

Obrana od poplava - Ličko-senjska županija

Rješenjem Hrvatskih voda, Centra obrane od poplava Sektora E, 16. studenog u 07:45 sati - uspostavljene su izvanredne mjere obrane od poplave na području malog sliva Lika, vodomjer Tisovac. Donijeta je i odluka o ograničenju prometa na ŽC 512600 Mala Plana-Velika Plana i na nerazvrstanoj cesti Podstrana.

Rješenjem Hrvatskih voda, Centra obrane od poplava Sektora E, 16. studenog u 08:30 sati - uspostavljene su izvanredne mjere obrane od poplave na području malog sliva Lika, vodomjer Kosinjski Bakovac i ograničenje prometa na ŽC 5153 Gornji Kosinj-Bakovac.

Prognoza oborina od 15. do 17. studenog - gornja Sava (sektor C) te srednja i donja Sava (sektor D)

Glavnina prognoziranih oborina očekuje se do nedjelje, 17. studenog, pri čemu se obilnije oborine očekuju u gorskoj Hrvatskoj, dok će oborina u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj biti manjeg intenziteta, te se očekuje daljnji porast vodostaja na području sektora D, prije svega vodotoka nižeg reda uz mogućnost uvođenja redovnih, izvanrednih mjera obrane od poplava, prije svega za dionice gornjeg toka rijeke Save.

Obilne oborine do ponedjeljka 18. studenog te u manjim količinama do subote 23. studenog prognozirane su na sektoru E (Sjeverni Jadran) i F (Južni Jadran).

Jučer je u Omišu održana sjednica Stožera civilne zaštite Grada Omiša. Naime, zbog velike količine oborina i povećanog dotoka u hidroenergetske akumulacije na rijeci Cetini s jedne strane i prognoziranog produbljivanja ciklone s povećanjem razine mora s druge strane, tijekom nadolazećeg vikenda postoji realna mogućnost pojačanog plavljenja naselja i cestovnih komunikacija na području grada Omiša.

Na sjednici Stožera su nazočili predstavnici Hrvatskih voda i HE Zakučac. Posebno se prati razvoj događaja i komunikacija nadležnih službi.

Redovne mjere obrane od poplava proglašene su jučer na rijeci Zrmanja (područje malog sliva Zrmanja-zadarsko područje, rijeka Zrmanja dionice: ušće-Brana Razovac i Brana Razovac - vrelo) te je aktiviran stožer Civilne zaštite Grada Obrovca u užem sastavu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene