Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRIJEME SE NE SMIRUJE

Cijeli Jadran u crvenom: Prijeti nam nova obilna kiša i jaki udari vjetra. Pošteđena će biti samo jedna regija

Još uvijek se zbrajaju posljedice nevremena s početka tjedna, a već nam se sprema novo. Naime, nakon kratkotrajnog smirivanja vremena, pred nama je opet nekoliko kišovitih i vjetrovitih dana

Vrijeme će osobito nepovoljno biti na Jadranu i područjima uz njega, gdje će osim obilnih oborina ponovno biti jakog i olujnog juga zbog kojeg će i tijekom vikenda biti visokih valova, a lokalno i poplavljenih riva. Najviše oborina će u ovoj epizodi dobiti Lika, Gorski kotar te sjeverni Jadran, a zatim u nedjelju Dalmacija.

Pročitajte i ovo Ilustracija vremenska prognoza DHMZ izdao upozorenja: Upaljeni meteoalarmi za veći dio zemlje, jedna regija u crvenom Ilustracija pljuskovi i grmljavina Stigla promjena vremena: DHMZ upalio meteoalarm za veći dio zemlje

Cijeli vikend bit će vjetrovit i kišovit, osobito na Jadranu pa je izdano crveno upozorenje Meteoalarma. Jugo će najjače, odnosno jako i olujno, biti na području Dalmacije, dok se i više od 70 litara kiše očekuje na sjevernom Jadranu te u gorju i Lici.

Iako kiša nije padala svugdje tijekom cijelog dana, zbog jakog juga koje se pojačavalo iz sata u sat crveni alarm i u petak je za većinu obale ostao upaljen. Poslijepodne su zabilježeni prvi olujni udari juga, a u 19 sati na Marjanu je bila izmjerena brzina vjetra od 105 kilometara na sat, dok se dio vodičke rive našao pod morem uslijed valova izazvanih snažnim jugom.

Na kopnu će u subotu biti oblačno s kišom koja će lokalno biti obilna, a prolazno će zapuhati vjetar sa sjevera zbog kojeg će i temperatura ostati niska.

Najpovoljnije vrijeme očekuje se na istoku jer će kiša ovdje uglavnom izostati, a bit će i sunčanog vremena. Uz južinu još malo toplije, do gotovo 20 stupnjeva.

Na sjevernom Jadranu i u gorju oblačno s kišom, lokalno obilnom. Tako da spremate li se bodriti naše nogometaše u Rijeci, pripremite nepromočivu odjeću i obuću. Prolazno će zapuhati bura, već krajem dana opet jako jugo, a temperatura će na moru biti oko 15 stupnjeva, u gorju malo niža.

Prema podacima DHMZ-a na području Kvarnera i srednjeg Jadrana naleti vjetra su u petak bili i do 120 kilometra na sat, a u Umagu se stvorila i pijavica. Isto će se nastaviti pa je DHMZ opet izdao crveni alarm za Istru, Kvarner, podvelebitsko područje, čitavu gospićku regiju te dio Gorskog Kotara. Za ta područja predviđaju olujni vjetar s naletima i preko 90 kilometara na sat, obilnu kišu te grmljavinsko nevrijeme.

U Dalmaciji se također očekuje pretežno oblačno vrijeme s kišom te jakim i olujnim jugom. Ovdje bi moglo biti izraženijih pljuskova, osobito sjevernije, a jugo će opet podizati visoke valove. Temperatura uz južinu oko 20 stupnjeva.

I u nedjelju će na kopnu biti oblačno s kišom, koje će prema kraju dana biti i na istoku. Ponedjeljak ipak donosi prestanak kiše i smirivanje vremena uz nekoliko sunčanih razdoblja.

Na Jadranu i dalje kiša, u nedjelju u Dalmaciji i obilnija, a početkom idućeg tjedna kiša će biti nešto rjeđa i slabija. Jako i olujno jugo će i tijekom nedjelje stvarati probleme, a zatim će prolazno oslabjeti.

Problemi u prometu

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski, ponegdje ima i magle, zbog vjetra u prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije, javlja u subotu ujutro Hrvatski auto klub (HAK). Zbog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila) na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika i lokalnoj cesti LC Križišće-Kraljevica. Za sve skupine vozila otvoreni su: autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče; A6 Rijeka-Zagreb; Jadranska magistrala (DC8); Paški most; Krčki most; most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja. Zbog odluke o ograničenju prometa za teretna vozila u Sloveniji očekuju se duža čekanja za teretna vozila, osobito na graničnim prijelazima Bregana/Obrežje i Macelj/Gruškovje. Zbog vjetra, u prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene