Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obišla ih ministrica

Superfinale Croatian makers lige: 200 djece natjecalo se u robotici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u subotu je u Tehnološkom parku na Zagrebačkom velesajmu obišla završno natjecanje najboljih osnovnoškolskih timova u robotici i programiranju Superfinale Croatian Makers lige, te dala podršku tom projektu koji na raznim razinama okuplja više od 500 škola diljem Hrvatske.

U zagrebačkom tehnološkom parku održano je superfinale Croatian Makers lige - natjecanja u robotici. Snage je odmjerilo 200 najboljih malih robotičara iz cijele Hrvatske. Svi oni učili su se na robotima koje je donirao Institut za razvoj i inovativnost mladih. U projekt su uključili čak 10 000 djece i donirali 2.500 robota.

Pročitajte i ovo Natjecanje mladih robotičara - 2 natjecanje na FER-u Okupili se mladi robotičari, šalju i važnu poruku: "Širite vidike, možda ćete saznati nešto što volite. Uljepšat će vam život" PR FRANCK PODRŽAVA CROATIAN MAKERS LIGU Franck podržao odlazak mladih robotičara na natjecanje u Kinu

Natjecatelje je obišla i ministrica Blaženka Divjak. Najbolji timovi dobit će dodatnu opremu i ući u kvalifikacije za svjetsko natjecanje u Kini.

Tehnološki park u kojemu se održavalo natjecanje malih programera i robotičara uz ministricu je obišao o osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), inovator Nenad Bakić.

Zadaća završnog natjecanja bilo je programiranje robota za što efikasnije rješavanje dobivenog zadatka uz korištenje raznih mogućnosti robota poput praćenja linija, korištenja senzora i međusobne komunikacije.

Ministrica je posebno naglasila kako je cilj ovoga projekata omogućiti jednak pristup tehnologiji djeci i mladima, neovisno o lokaciji na kojoj se nalaze i mogućnostima koje imaju.

"Mi s IRIM-om surađujemo već godinu dana, a naš najveći projekt je uvođenje 45.000 mikroračunala u škole. Već sada ih ima 85 posto šestih razreda osnovnih škola u RH, a upotrebljava ih se u različitim predmetima kako bi se poticao inovativan pristup rješavanju problema i programiranju", rekla je Divjak.

Ocijenila je i kako je to odlična podloga za uvođenje informatike koja u 5. i 6. razredima kreće od sljedeće školske godine u svim osnovnim školama.

Na novinarski upit o upisnim kvotama na hrvatska sveučilišta, koje ponovno nisu značajnije povećane u tzv. STEM području - u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, odgovorila je da će Vlada to nastojati promijeniti idućih godina programskim financiranjem visokoškolskih institucija.

"Ta odluka bit će do kolovoza na Vladi. Nakon toga ćemo u rujnu sklapati sa sveučilištima programske ugovore za sljedeće četiri godine u koje ćemo ugraditi i mehanizme usuglašavanja upisnih kvota. Davat ćemo poticaje za upisivanje na programe koji su prioritetni i gdje trebamo stručnjake", poručila je Divjak.

Plan je da se prioritetni studijski programi u deficitarnim područjima subvencioniraju više, te da se kvote u suficitarnim studijskim programima ne mogu povećavati. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene