Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt Croatian Makers

"U lošem školstvu je zakopano jako puno dobrih učitelja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatsku je stiglo prvih 7000 mini računala koja će se podijeliti školama. Sve to kupljeno je od donacija građana, tvrtki i poduzetnika koji su odlučili djelovati kada država neće.

Ironično, za projekt Croatian Makers su donirali HDZ i SDP, a ni jedni ni drugi u svojim mandatima nisu učinili za školstvo koliko su učinili ovi pojedinci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obišla ih ministrica Superfinale Croatian makers lige: 200 djece natjecalo se u robotici Business Cafe (Foto: PR) "I profit i utjecaj" Business Cafe u Zagrebu: Među gostima Nenad Bakić i Gordana Deranja

Puno ovakvih projekata ovisi o entuzijazmu profesora koji za to najčešće nisu plaćeni. Više detalja u Dnevniku Nove TV otkrio je Nenad Bakić, suosnivač Instituta za inovativnost mladih koji je pokrenuo cijeli projekt.

Gospodine Bakiću, u cijelom projektu ste mislili i na one koji educiraju djecu?

Mi ćemo imati 25 takozvanih ambasadora, učitelja koji će učiti druge učitelje. To su ponajbolji iz naše Croatian Makers lige i njih ćemo dodatno platiti za taj posao. To je poruka njima i svim ostalim učiteljima u Hrvatskoj jer u lošem školstvu je zakopano jako puno dobrih učitelja.

Kako biste vi ocijenili naše školstvo?

Nemam ja što ocijenjivati, postoje mjerodavni scoreovi i tu smo objektivno loši.

Što bi se trebalo promijeniti?

Reforma školstva traje dugo. U Finskoj su se oko reforme dogovarali 16 godina, a implementirali je 15 godina. To je generacijski poduhvat. Mi nekom prečicom možemo obaviti barem polovicu reforme tako da stavimo ovakvu tehnologiju u školu, nakon čega bi uslijedila digitalna agenda. Za početak možemo modernizirati školstvo bez puno pričanja o reformi kao takvoj. Reforma će lakše sjesti nakon toga.

Projekt je nadmašio sva očekivanja, jesu li Vas kontaktirali iz Ministarstva obrazovanja ili možda iz Vlade?

Javilo nam se Ministarstvo i s njima smo u aktivnom kontaktu. Tražili smo izuzeće od plaćanja PDV-a za opremu koju ćemo kupiti donacijama građana. Nadamo se pozitivnom ishodu, ali ne možemo prejudicirati stav Vlade.

Što vas je motiviralo da se uključite u ovaj projekt?

Privatni interesi. Moja želja je da ova zemlja bude što bolja i da mi u njoj bude što ljepše živjeti.

Hoće li biti još ovakvih projekata?

Ovo je čak i u našim srazmjerima monumentalno. Sada ćemo dovršiti ono što smo započeli, potom duboko udahnuti i vidjeti što dalje.

BBC micro:bit – STEM revolucija je novi projekt Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) koji je do sada bio najpoznatiji po organiziranju Croatian Makers lige - natjecanja iz robotike koje okuplja preko 360 škola, udruga, knjižnica i drugih ustanova po Republici Hrvatskoj i otprilike 8000 njihovih učenika i učenica.

BBC micro:bit uzbudljiva je nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri upravo s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima. STEM revolucijom žele je masovno uvesti u hrvatske škole.

Croatian Makers liga i drugi projekti IRIM-a

Projekt je pokrenut početkom 2016. godine s ciljem širokog uključivanja robotike, automatike i programiranja u edukaciju učenika i učenica osnovnoškolskog uzrasta. Kroz projekt je uključeno više od 360 škola i ustanova u Republici Hrvatskoj i otprilike 8000 njihovih učenika i učenica, donirano više od 1800 edukacijskih robota i organizirana je edukacija svih nastavnika uključenih u projekt.

Projekt je većinom privatno financiran, a podržavaju mnoge institucije i pojedinci poput Igora Rudana, našeg najcitiranijeg znanstvenika i jedinog hrvatskog člana Royal Societyja. Od šk. god. 2016./2017. Croatian Makers liga je i pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Drugi projekti IRIM-a:

• Zajedno smo jači projekt: Internet of Things i Logo projekt u kojem smo najboljim i najzainteresiranijim ustanovama CM lige donirali dodatnu robotičku opremu i organizirali razne natječaje za učenike i učenice.

• STEM auto u kojem posjećujemo manja mjesta Hrvatske i održavamo besplatne radionice robotike (trenutno STEM auto putuje po Dalmaciji i otocima).

Više informacija o ovom i drugim projektima IRIM-a možete pronaći na našoj web-stranici CroatianMakers.hr.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene