Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica u Osijeku

Vrkić o kritikama upućenim Vladi: ''Predsjedničino propitivanje apsolutno je u redu jer se kroz to vidi da svatko radi svoj dio posla''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar državne imovine Goran Marić i osječko-baranjski župan Ivan Anušić u ponedjeljak su, u nazočnosti hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović potpisali ugovore o dodjeli dviju nekretnina na korištenje toj županiji. Predsjedničin posjet županiji i gradu Osijeku komentirao je i gradonačelnik tog grada Ivan Vrkić.

Župan Anušić kazao je kako će potpisivanje ugovora Županiji omogućiti da te nekretnine, koje već koristi za svoje potrebe, obnovi na isti način na koji to mogu uraditi i vlasnici te tako nastavi obnovu niza secesijskih zgrada u Europskoj aveniji i u Kapucinskoj ulici u Osijeku, gdje se one nalaze.

Pročitajte i ovo Zgrada u Podbrežju Prrojekt od 40 milijuna eura Grad Zagreb kreće u izgradnju gotovo 300 stanova za jeftiniji najam, objavljena lokacija Slika nije dostupna Očekuje suradnju Vrkić: Ova kampanja podigla je razinu političkog standarda

Županija će tako putem EU fondova obnavljati obje zgrade devastirane vremenom i nikada ozbilnije obnavljane, rekao i napomenuo da su one zaštićeni spomenici kulture i moraju se obnavljati po posebnim pravilnicima. Tako ćemo se uključiti u projekt grada Osijeka koji se odnosi na obnovu secesijskih zgrada u gradskom središtu, dodao je Anušić.

Ministar Marić kazao je kako je najveći dio posla tog Ministarstva vezan za aktivaciju zapuštene državne imovine, a gotovo je najviše takve imovine u Slavoniji. Novim zakonom o upravljanju državnom imovinom veći dio te imovine će se aktivirati, naša je misija i politika da imovina treba služiti onima koji žive uz nju, poručio je Marić.

Dodao je kako je u Ministarstvu donedavno samo jedna osoba bila zadužena za rješavanje velikog broja takvih predmeta, a sada je formiran cijeli odjel i pojačavaju se aktivnosti, kojima su prioritet predmeti jedinica lokalne samouprave.

Na upit o kritikama koje je Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću posljednjih dana upućivala predsjednica Grabar-Kitarović te osjeća li se prozvanim, Marić je kazao kako o tome uopće ne razmišlja niti se osjeća prozvanim jer svoj posao obavlja "odgovorno, savjesno i maksimalno angažirano".

"S manjim brojem djelatnika nije učinjen veći posao ni u jednom segmentu u državi. Koncentriran sam na aktiviranje zapuštene imovine jer i najmanja aktivacija donosi toliko plodova Hrvatskoj. Sam podatak da smo u proteklih godinu dana donijeli 2300 odluka i potpisali 880 ugovora govori o radu ovoga Ministarstva," istaknuo je ministar Marić.

Četvrti i posljednji dan rada svog Privremenog ureda u Osječko-baranjskoj županiji predsjednica Grabar-Kitarović nastavit će u Beketincima, gdje će posjetiti obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivana Gašića, najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj, a završiti u Đakovu, gdje će posjetiti tvrtku "Ancona grupa" i vojarnu 3. gardijske brigade "Kune".

Vrkić: Dobro je da postoji nacionalni interes za rješavanje lokalnih problema

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić u ponedjeljak je ocijenio korisnim višednevni boravak predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji ocijenivši kako je dobro što postoji nacionalni interes za rješavanje lokalnih problema.

Na upit novinara da komentira četverodnevno premještanje Ureda predsjednice u tu ovu županiju, Vrkić je kazao kako je zadovoljan posjetom, a podsjetio je i na sjednicu Vlade u Osijeku 1. prosinca prošle godine, kada su potpisani ugovori za projekte vrijedne dvije milijarde kuna i "kada je Vlada najavila jedan drugačiji odnos prema Slavoniji".

Dobro je da postoji nacionalni interes za rješavanje naših lokalnih problema i zato podržavamo dolazak predsjednice i mislim da je to bilo korisno, ocijenio je Vrkić.

Smatra kako je ova Vlada poduzela je niz vrlo konkretnih koraka i da je Predsjedničino propitivanje "apsolutno u redu" jer se kroz to vidi da svatko radi svoj dio posla.

Za nas koji ovdje živimo najvažnije je da iz toga izvučemo zaključak kako imamo partnere na državnoj razini, ali najveći dio posla morat ćemo sami odraditi kako bismo podigli gospodarsku aktivnost i zapošljivost i tek tada možemo govoriti da će naši ljudi živjeti bolje, a djeca ostajati u Osijeku, istaknuo je gradonačelnik Vrkić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene