Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ured u Osijeku

Kolinda Grabar-Kitarović o referendumu: "Očito su građani davanjem potpisa pokazali da žele promjene"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolinda Grabar-Kitarović boravi u osječko-baranjskoj županiji gdje je izmjestila svoj ured. I danas je ponovila da će 11. lipnja predstaviti svoje mjere.

"Odgovornost je sviju nas u državi da učinimo sve što je u našoj moći kako bi se zaustavili trendovi iseljavanja. U prvom redu riječ je o zapošljavanju, visini plaće i zasnivanju obitelji. Susrela sam puno mladih ljudi, ne samo ovdje u Slavoniji, nego i u drugim dijelovima, ali i Hrvata koji su otišli, i mnogi od njih su rekli da bi se sutra vratili kada bi ih se za posao gledalo prema sposobnostima i kvalifikacijama", rekla je.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Fokus na obrazovanju Selak Raspudić predstavila Mostov program pa poručila: "Pojedini crkvenjaci agitiraju za političke opcije" Talijansko stanovništvo stari Podaci iz susjedstva Problem na hrvatskom pragu: Najmanji broj novorođene djece u posljednje 162 godine

"Očito nam je potrebna promjena društvene klime", kaže.

Novinare je zanimala i pohvala koju je jučer uputila inicijativi Mosta, kojom je iznenadila premijera Plenkovića, koji je Most nazvao ekipom koja naše društvo vraća desetljeća unatrag.

"Ono što sam učinila je pohvalila njihove mjere za demografiju. Uopće neću ulaziti u komentar onoga što je rekao premijer, to neka on sam objasni. Po meni su dobrodošli svi prijedlozi koji idu ka jednom pozitivnom pristupu u rješavanju najvećeg državnog problema, a to je demografija. O tome želim razgovarati ne samo s Vladom, već da taj dijalog se nastavi i s drugim političkim stranakama, ljudima koji se bave ovim pitanjima", rekla je.

Osvrnula se i na referendume i referendumska pitanja koja je premijer Plenković nazvao promašenima i neodgovornima.

"Moj stav prema referendumima u Hrvatskoj općenito, prema referendumima koje pokreću građanske inicijative jest da se držim preporuka Venecijanske komisije da se ne miješam u referendume. Međutim, isto tako moj stav je da se mora poštivati volja naroda. U ovom slučaju koliko je meni poznato skupljeno je dovoljno potpisa za referendum i posebno je bitno za nas političare i državnike da uključimo tu volju naroda. Ja bih voljela da volja naroda bude uključena i u druge sfere života. Očito su građani davanjem potpisa za referendum pokazali da žele promjene, da žele da se na neki način malo protrese taj politički život u Hrvatskoj i političke elite. I isto tako pokazali su želju za izmjenama izbornog zakona koje su sasvim legitimne i ukazuju na to da ljudi žele više participirati, imati veću ulogu u izboru svojih neposrednih predstavnika", rekla je Predsjednica.

Komentirajući svoju jučerašnju izjavu kako politika mora izaći iz zagrebačkih salona, rekla je da nije htjela nikoga posebice prozivati.

Odgovorila je i na pitanje je li se čula s Premijerom i hoće li biti sastanka. 

"Nismo se čuli, ali vjerujem da će sastanka biti. Ne mogu zamisliti situaciju da ne razgovaramo", kaže Grabar-Kitarović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene