Obavijesti Video Pretražite Navigacija
olakotne okolnosti

Iznenađujuće male kazne: Od trojice napadača na umirovljenika u Puli samo jedan ide – u zatvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od trojice mladića, među kojima je i pripadnik specijalne postrojbe Hrvatske vojske, koji su pretukli umirovljenika Evelina Valu (69) u kafiću u Puli, samo će jedan ići – u zatvor.

Od troje napadača na 69-godišnjeg Puljanina 21. srpnja ove godine samo jedan će u zatvor  na deset mjeseci. Riječ je o prvookrivljenom Robertu Bitunjcu (25) iz Petrinje, pripadniku elitne postrojbe Tigrovi, koji je dobio godinu i osam mjeseci zatvora, od čega će u zatvor 10 mjeseci, a drugih 10 odslužit će uvjetno uz 3 godine roka kušnje.

Pročitajte i ovo Tvrđava Monvidal Teško ozlijeđena Muškarac gurnuo ženu s pulske tvrđave: Pala s visine od pet metara i završila u bolnici Gradonačelnik Pule Filip Zoričić krivotvoreni potpis Gradonačelnik Pule: "Predsjednica Gradskog vijeća više nema moju podršku, vrijeme je za izbore"

Drugookrivljeni Matej Bjekić (24) iz Zagreba dobio je godinu dana zatvora, koja mu je zamijenjena u rad za opće dobro na slobodi po sistemu 2 sata rada za 1 dan zatvora. Trećeokrivljeni maloljetnik, također iz Zagreba, dobio je odgojnu mjeru pojačane brige i nadzora.

Bitunjcu je kao otegotno uzeto što je u trenutku počinjenja djela bio djelatna vojna osoba u Hrvatskoj vojsci, pa je trebao štititi Republiku Hrvatsku i njezine građane, a ne ih napadati, prenosi Glas Istre. U obrazloženju se dodaje da je takvim postupkom nanio štetu sebi, ali i vojsci. Otegotnima su mu uzete i pobude zbog kojih je djelo počinio jer su okrivljenici reagirali na istaknutu istarsku i hrvatsku zastavu, i to fizičkim napadom, što je, navodi Sud, i za moralnu osudu. Podsjetimo, Hrvatska vojska najavila je stegovni postupak nakon što kazneni bude okončan, a moguća je posljedica i izbacivanje iz vojske.

Ostala dvojica napadača imala su olakotne okolnosti: ranije su neosuđivani, mlađe su osobe, priznali su djelo, izrazili kajanje te se ispričali oštećenom, što je on prihvatio. Bjekiću je uzeto u obzir i to što je student. Niti jedan od njih nije došao na izricanje presude.

Napadači su 69-godišnjem Vali slomili ruku i nekoliko rebara. "Dok je ležao na tlu, trojica okrivljenika nogama su ga udarala po tijelu te je Vale uslijed svih udaraca i napada zadobio teške tjelesne ozljede", piše u optužnici.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene