Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okupili se pred Saborom

GI Narod odlučuje: "Referendum ima dovoljno potpisa, ali ova ga vlast želi zaustaviti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
“Građani mogu vidjeti da ministar Kuščević obmanjuje javnost tvrdeći da su potpisne knjige i kontrolne liste u Saboru. Zastupnici Mosta koji su zatražili uvid u potpisne knjige i kontrolne liste koje ne postoje, dobili su danas odgovor od tajnika Hrvatskog sabora da kutije nisu u Hrvatskom saboru. Postavlja se pitanje gdje su”, rekao je medijima Luka Mlinarić koordinator GI Narod odlučuje.

Povodom saborske rasprave o Vladinom izvješću o provjeri potpisa za referendum, volonteri građanske inicijative Narod odlučuje dočekali su brojne saborske zastupnike ispred Sabora kako bi ih informirali da je Ministarstvo uprave uništilo kontrolne liste - jedini dokaz o tome zašto je pojedini potpis diskvalificiran te ih pozvali da odbace Vladino izvješće i raspišu referendum za promjenu izbornog sustava.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 2 Parlamentarni izbori VIDEO Pogledajte virtualnu sabornicu, u novom sazivu gledat ćemo više od 60 novih lica Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

"Građani mogu vidjeti da ministar Kuščević obmanjuje javnost tvrdeći da su potpisne knjige i kontrolne liste u Saboru. Zastupnici Mosta koji su zatražili uvid u potpisne knjige i kontrolne liste koje ne postoje, dobili su danas odgovor od tajnika Hrvatskog sabora da kutije nisu u Hrvatskom saboru. Postavlja se pitanje gdje su", rekao je medijima Luka Mlinarić koordinator GI Narod odlučuje.

"Očekujemo od Sabora da će prepoznati sve ove dokaze koje iznosimo cijelo vrijeme o svim postupcima Vlade g. Plenkovića koji su išli protiv inicijative i protiv toga da se raspiše referendum", rekao je Mlinarić dodavši kako očekuje da se Ustavni sud očituje o današnjoj odluci Sabora.

Poručuju da je GI Narod odlučuje više puta informirala javnost da je Ministarstvo uprave uništilo kontrolne liste bez kojih nije moguće prekontrolirati diskvalificirane potpise jer su one jedini dokaz o tome zašto su pojedini potpisi diskvalificirani.

"Uništavanje dokaza prije nego što je Sabor donio odluku o referendumu pokazuje da se Ministarstvo uprave i Plenkovićeva Vlada prema Saboru odnose kao da su mu nadređeni, a ne obrnuto. GI Narod odlučuje je o uništavanju dokumenata informirala Ustavni sud, koji za sada o tome šuti. Očito je da ova Vlada želi zaustaviti raspisivanje referenduma iako je prikupljeno dovoljno potpisa. Ako Sabor prihvati prijedlog Vlade da se referendum ne raspiše, prekršit će odluku Ustavnog suda iz 2014. prema kojem Sabor ne može jednostrano ne raspisati referendum, već se najprije treba upitati Ustavni sud jer bi u protivnom odluka Sabora bila protuustavna", poručuju u priopćenju iz Građanske inicijative Narod odlučuje.

Na upit volontera zašto se ne želi raspisati referendum, iako su su uništeni dokazi o navodno nevažećim potpisima, potpredsjednik Sabora Furio Radin odgovorio kako je rečeno da nije prikupljeno dovoljno potpisa i pozvao se na vjeru u Vladino Izvješće, kako ne vjeruje da se radi o manipulaciji.

Branimir Bunjac iz Živog zida izjavio je kako podržava referendum, ali da je očito kako ga ova vlast neće dopustiti.

"Ustavni sud mora očitovati o odluci Hrvatskog sabora koju on donese na temelju današnje rasprave zato što je sam Ustavni sud 2014. godine u svom rješenju naveo da Hrvatski sabor ne može svojevoljno ne raspisati referendum", rekao je Luka

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene