Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak u četvrtak

Damir Vrbanović te Zdravko i Mario Mamić ispitani u USKOK-u i odvedeni u pritvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravko Mamić, Mario Mamić i Damir Vrbanović ispitani su u srijedu u USKOK-u te su vraćeni u policijski pritvor na Oranicama.

22:00 - U USKOK-u je ispitan i Mario Mamić koji je također odvezen u  policijski pritvor u kojem će prenoćiti.

Pročitajte i ovo Suđenje braći Mamić - 3 Izvlačenje novca iz Dinama Nitko se nije pojavio na suđenju Mamićima: Trebali su svjedočiti Kranjčar, Barišić i Lulić Odvjetnik Ivan Stanić (Foto: Dnevnik.hr) Uzeli više od 144 milijuna kuna Županijski sud u Osijeku odgodio ročište protiv Mamića i šestorice za izvlačenje novca iz Dinama

20:30 - U USKOK je na ispitivanje doveden i sin Zdravka Mamića, Mario Mamić.

18:50 - Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić te izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović ispitani su u srijedu navečer u sjedištu Uskoka, nakon čega su vraćeni u policijski pritvor na Oranicama gdje će prenoćiti.

Njihovi odvjetnici novinarima nisu željeli otkriti detalje slučaja zbog kojega su Mamić i Vrbanović uhićeni zajedno s Mamićevim sinom Marijem te dvojicom poduzetnika Igorom Krotom i Sandrom Stipančićem. Ispitivanja u Uskoku najvjerojatnije će se nastaviti i u četvrtak ujutro, nakon čega će tužiteljstvo objaviti traži li za osumnjičene određivanje istražnog zatvora o čemu će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da je njen branjenik pred Uskokovim istražiteljima iznio svoju obranu i negirao nedjela koja mu se stavljaju na teret. Ta je kratka izjava jedino što se tijekom cijelog dana moglo čuti od odvjetnika najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa protiv kojega je Uskok zbog izvlačenja novca iz Dinama prvu istragu pokrenuo još u srpnju.

Ni Vrbanovićev odvjetnik Janjko Grlić, nešto prije 20 sati kada je izašao iz Uskoka, nije otkrio puno više. Kazao je tek da se Vrbanović ne osjeća krivim te da je pred istražiteljima koji ga, između ostalog terete za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, iznio obranu i odgovarao na pitanja.

Prije Uskoka Mamić, a kasnije i ostali osumnjičenici, dovedeni su na ispitivanje u Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) na zagrebačkim Oranicama čiji su službenici od jutra, nakon uhićenja najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa i ostale četvorice osumnjičenih, pretražili niz domova i službenih prostorija.

17:55 - I Damir Vrbanović je policijskim vozilom dovezen u USKOK.

17:35 - Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić doveden je u srijedu oko 17,30 sati na ispitivanje u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici.

S Mamićem je u specijalizirani odjel državnog odvjetništva za korupciju došla i njegova odvjetnica Jadranka Sloković koja kao ni ranije tijekom dana nije željela razgovarati s novinarima. "Vi znate više", poručila je kratko Sloković novinarima u Gajevoj.

Zdravko Mamić se provezao automobilom u 'svom stilu' pa je tako legao na svom sjedištu. Snimatelji su ga ipak uspjeli snimiti.

14:12 - Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović prati cijeli slučaj i nalazi se pred kućom Zdravka Mamića, izvršnog predsjednika Dinama. Evo što je doznala - radi li se o nastavku stare akcije USKOK-a oko ugovora Luke Modrića i Dejana Lovrena ili je tu nešto novo u pitanju:

'Ono što neslužbeno možemo doznati od izvora bliskih istrazi jest da se ovaj put radi o posve novoj istrazi, dakle da nije riječ o proširenju istrage iz srpnja koja tereti braću Mamić. Ovaj put se tereti Zdravka Mamića i njegova sina Maria Mamića da su vršili posredovanje prilikom transferiranja i sklapanja ugovora 20-ak domaćih i inozemnih igrača, da se to vršilo preko računa u inozemstvu i čini se da se sve temelji na iskazima tih igrača.

Od jutra traje pretres kuće Zdravka Mamića, ali i prostorija Dinama i HNS-a. Oko toga su se i službeno oglasili.'

13:57 - 'Obavještavamo javnost i navijače da je nakon izvršene pretrage uredskih prostorija koje u Dinamu koristi Zdravko Mamić u pratnji službenika PN USKOK-a i svojih odvjetnika izvršni predsjednik kluba prevezen u službene prostorije PN USKOK-a', izvijestili su iz Dinama. Tamo je, kako doznajemo, priveden i Mario Mamić. Može se očekivati da se druge osumnjičene tijekom poslijepodneva također privede na ispitivanje.

Na pitanje novinara Dnevnika Nove TV zna li za što ga se tereti Mario Mamić samo je odmahnuo rukama.

Priveden Mamić i još 4 osobe

Ponovno je priveden Zdravko Mamić. I ovaj put uhićen je s još 4 osobe. Među njima nije brat Zdravka Mamića, Zoran Mamić.

Među uhićenima je, kako doznajemo, Zdravkov sin Mario Mamić.

USKOK i u ovom slučaju tereti izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza Damira Vrbanovića koji je s Mamićem bio uhićen i u srpnju ove godine.

Djelatnici PN USKOK-a ušli su u prostorije Dinama.

'OVO JE POLITIČKI CIRKUS' Vrbanović se vratio u Hrvatsku

'Obavještavama javnost i navijače da su u srijedu 18.11., u ranim jutarnjim satima u prostorije GNK Dinamo upali djelatnici PN USKOK-a. O svim daljnim informacijama i klupskim odlukama pravovremeno ćemo obavijestiti javnost putem službene stranice kluba', izvijestili su iz Dinama.

U prostorije Dinama tijekom jutra došao je Zdravkov brat Stojan, koji je zatim otišao, a pojavio se i odvjetnik Čedo Prodanović. Novinarima koji čekaju pred stadionom iz Dinama su donijeli kavu. Osim priopćenja objavljenog na stranicama kluba, još nitko nije davao izjave za medije. 

PNUSKOK je i u HNS-u.

'Hrvatski nogometni savez ovim putem obavještava zainteresiranu javnost te predstavnike medija kako su u srijedu 18. studenoga u ranim jutarnjim satima u prostorije Saveza ušli djelatnici PN USKOK-a. Hrvatski nogometni savez pravodobno će obavještavati javnost s novim informacijama te daljnjim odlukama putem službene internetske stranice Saveza', izvijestio je HNS na svojim stranicama.

Odvjetnik: Vrbanović već platio jamčevinu pa ne mora biti uhićen

Mate Matić, odvjetnik izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza Damira Vrbanovića, kazao je kako smatra da u novoj Uskokovoj akciji protiv Zdravka Mamića i ostalih Vrbanović ne mora biti uhićen jer je nakon prvog pokretanja istrage položio jamčevinu koja podrazumijeva da će se odazvati svakom pozivu istražitelja.

"Položeno jamstvo je garancija da neće činiti propuste suprotne zakonu", izjavio je Matić Hini.

'Još su neki, zna se koji, tako udruženi pelješili džepove građana'

S obzirom na već položenu jamčevinu, uz koju je u srpnju pušten da se brani sa slobode, odvjetnik smatra da Vrbanović ne bi trebao biti ponovno uhićen.

"Prema uobičajenoj proceduri slijedi pretraga njegove kuće te razgovor u policiji i Uskoku", kazao je Matić. Dodao je kako ne zna pojedinosti o posljednjoj Uskokovoj akciji u kojoj su u srijedu ujutro uhićeni Zdravko Mamić i njegov sin Mario te još dvojica osumnjičenika.

Policija pretražuje Mamićevu kuću

Mamićevi odvjetnici nisu bili dostupni za komentar, a odvjetnica Jadranka Sloković nije željela razgovarati s novinarima ni ispred Mamićeve kuće na zagrebačkom Tuškancu koju pretražuje policija.

Po prvim neslužbenim informacijama, uz Mamića, njegova sina Marija i Vrbanovića, koji je s Mamićem bio uhićen i u srpnju ove godine, Uskok tereti još dvije osobe koje su, među ostalim, sudjelovale u nezakonitim transferima novca preko off shore tvrtki u inozemstvu.

Uhićeni i početkom ljeta

Mamić je od ranije pod Uskokovom istragom zbog sumnje da je nizom nedjela zajedno sa svojim bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernatom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna.

Podsjetimo, braća Mamić privedena su početkom ljeta kada je USKOK potvrdio da protiv Zdravka i Zorana Mamića provodi 'hitne dokazne radnje' zbog sumnje na primanje i davanje mita, utaju poreza i drugih davanja te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u kojima je osim čelnika Dinama sudjelovala i službena osoba Porezne uprave.

MAMIĆ NAKON IZLASKA Evo što je rekao o optužbama, zatvorskoj hrani...

Tada je PNUSKOK iz prostorija Dinama izuzeo veću količinu dokumentacije te je pretraga ondje završena. Istraga se vršila po nalogu Županijskog suda, a provodio je ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta PN USKOK.

''Optužbe koje mi se stavljaju na teret su konstrukcije i laži''

Čelnici Dinama Zdravko i Zoran Mamić te izvršni direktor Hrvatskoga nogometnog saveza Damir Vrbanović pušteni su iz istražnog zatvora 15. srpnja nakon što su položili jamstvo i obećali da neće ometati kazneni postupak.

NA SLOBODI Braća Mamić i Damir Vrbanović izašli iz Remetinca

Zdravko Mamić tada je okupljenim novinarima rekao da je nevin i da će to i dokazati. ''Optužbe koje mi se stavljaju na teret su konstrukcije i laži'', rekao je Mamić.

Zagrebačko Općinsko državno Mamića je krajem srpnja optužilo i zbog prijetnji menadžeru nogometaša Roberta Murića. (Hina/D.Š./Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene