Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazneni postupak

DORH potvrdio da provjerava nekadašnju Pernarovu stranku koja nas je koštala više od milijun kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu potvrdilo je za Dnevnik Nove TV da provjeravaju financije "Abecede demokracije", bivše stranke Ivana Pernara, o kojoj smo izvještavali prije dva dana.

Pernar je bio njihov član u trenutku konstituiranja Sabora prije više od dvije godine.

Pročitajte i ovo Ivan Pernar (Foto: Dnevnik.hr) Na Sinčićev zahtjev Ekspresno se predomislio: Pernar ipak izlazi iz Abecede demokracije Ivan Pernar i Vilibor Sinčić u Saboru (Foto: Dnevnik.hr) Državna revizija ih prijavila DORH-u Milijunska rupa u zakonu: Stranka bez zastupnika u Saboru prima novac za zastupnika u Saboru, a evo na što ga troše

No, vrlo brzo vratio se u Živi zid, ali je ta stranka, iako više nije u parlamentu, na temelju zakona, iz proračuna dosad dobila više od milijun i sto tisuća kuna. Državna revizija pronašla je niz nepravilnosti u njihovu poslovanju.

"Nastavno na Vaš upit odgovaramo da Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, glede navedenog, poduzima radnje sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku", priopćio je DORH.

Dobio 26 glasova

Podsjetimo, predsjednik stranke Abeceda demokracije na prošlim parlamentarnim izborima dobio je 26 glasova. Nemaju nijednog saborskog zastupnika, ali ste ih od 2016. financirali s više od milijun kuna.

Plaćamo ih zahvaljujući Ivanu Pernaru. U Abecedu je ušao dok su trajale unutarstranačke borbe u Živom zidu. Krajem 2016. uveo je u Sabor. Ali se vrlo brzo vratio u Živi zid. Izjave ne daje.

Novac je, prema zakonu, ostao Abecedi demokracije, jer je u trenutku konstituiranja Sabora Pernar bio njihov zastupnik.

"Državni ured za reviziju dostavio je Državnom odvjetništvu, uz izvješće o obavljenoj reviziji i dokumentaciju, vezanu uz nepravilnosti, u iznosu 91.104 kuna. Revizori su utvrdili da za navedene rashode stranka nema dokumentaciju, iz koje bi se mogla utvrditi vrsta i količina obavljene usluge, te za rashode reprezentacije - koga su ugostili", priopćili su iz Državne revizije.

Revizorima je sumnjivo više od 76 tisuća kuna, potrošenih na usluge. Više od 10 - pojelo se i popilo. A gotovo četiri tisuće kuna otišlo je na gorivo iako nemaju službeni automobil. Plaćali su studente, grafičke i usluge anketiranja.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene