Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici upozoravaju

Previše ili premalo sna postaruje mozak za sedam godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premalo ili predugo spavanje može poremetiti tijek misli i postarati mozak za čak sedam godina.

Spavanje duže ili kraće od šest do osam sati tijekom noći utječe na kognitivne procese te poremećuje prosuđivanje i vokabularne sposobnosti, piše Daily Mail. Znanstvenici upozoravaju kako neuredno spavanje može biti okidač za mentalne bolesti, a može biti 'krivac' i za ranu smrt.

Pročitajte i ovo Screenshot Zastrašujuća neman VIDEO Otkrivena divovska anakonda iz Amazone: Teška je 200 kilograma, a glava joj je veličine ljudske Slika nije dostupna Rezultati istraživanja Ne spavate dovoljno? Evo što bi vam se moglo dogoditi

Znanstvenici s londonskog sveučilišta pokazali su kako poremećaji spavanja u srednjoj dobi mogu kasnije oštetiti kognitivne sposobnosti. Šest testova bilježilo je memoriju, prosuđivanje, vokabular, glasovne sposobnosti i općenite kognitivne sposobnosti.

Između sedam i osam posto onih koji su spavali duže od osam sati imali su lošije rezultate u svim kognitivnim testovima, osim u onima koji su se odnosili na sjećanje u bliskoj prošlosti.

>> Kasnite na posao? Okrivite gen za spavanje!

Četvrtina žena i 18 posto muškaraca koji su sudjelovali u istraživanju i koji su spavali manje od šest sati imali su poteškoća s prosuđivanjem i vokabularnim sposobnostima. Znanstvenici kažu kako je sedam sati sna nužno za normalno funkcioniranje i zdrav život. Manje ili više sna loše utječe na velik broj aspekata života, pogotovo na koncentraciju, način izražavanja, prosuđivanje i vrijeme reagiranja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene